Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pokrenuta istraga

Zbog brutalnog napada na sudiju prekinuto prvenstvo u Turskoj, oglasio se i Erdogan

Foto: X

Turski nogometni savez je odmah nakon tih događaja sazvao vanredni sastanak na kojem je odučio prekinuti prvenstvo na neodređeno vrijeme

Turski nogometni savez odlučio je prekinuti tamošnje prvenstvo na neodređeno vrijeme nakon fizičkog napada na sudiju utakmice Ankaragucu – Rizespor.

Susret 15. kola turskog prvenstva završen je rezultatom 1:1, a na samom kraju dvoboja uslijedili su neredi na samom travnjaku. Prvi je na teren utrčao Faruk Koca, predsjednik domaćeg kluba, a pratili su ga i brojni navijači, prenosi Hina.

Predsjednik Ankaraguca je šakom udario suca Halila Umuta Melera u lice uslijed čega je ovaj pao na travnjak, a potom je 37-godišnji djelitelj pravde primio još nekoliko udaraca, vrlo vjerovatno od navijača.

Erdoganova reakcija

Turski nogometni savez je odmah nakon tih događaja sazvao vanredni sastanak na kojem je odučio prekinuti prvenstvo na neodređeno vrijeme, navodi francuska agencija AFP. Isto tako, Udruženje turskih nogometnih sudija pozvalo je svoje članove da iskoriste svoje prave na povlačenje. O svemu se oglasio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

„Osuđujem napad na sudiju nogometne utakmice. Nikada nećemo dopustiti da se nasilje umiješa u turski sport“, poručio je Erdogan.

Napadnuti sudija se nalazi na bolničkom liječenju, a povodom ovih izgreda dosad su, navode turski mediji, uhapšene tri osobe, među kojima i predsjednik nogometnog kluba Ankaragucu.

Najavljene oštre kazne

U međuvremenu se oglasio i turski ministar pravde Yilmaz Tunc, koji je potvrdio da je pokrenuta istraga protiv odgovornih za napad na sudiju Melera.

I turski ministar omladine i sporta Osman Askin Bak, kao i predsjednik Nogometnog saveza Turske Mehmet Buyukeksi najoštrije su osudili napade na sudiju. Buyukeksi je i najavio oštre kazne za vinovnike.

„Ovo je sramotan udarac za turski nogomet. Svi koji su umiješani u ovaj incident platit će cijenu“, kazao je Buyukeksi.