Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Union Berlin

Zbog ovog transparenta i danas je prekinut jedan meč Bundeslige

union-berlin

Iako su domaći igrači apelovali na svoje navijače da spuste transparent, oni to nisu učinili, pa je sudija bio prisiljen prekinuti meč

Nakon što je jučerašnja utakmica između Hoffenheima i Bayerna prekinuta zbog skandiranja i transparenata s uvredama upućenih jednom od ključnih ljudi Hoffenheima Dietmaru Hoppu, danas se dogodilo nešto slično na meču između Union Berlina i Wolfsburga.

Pred sami kraj poluvremena, domaći navijači digli su transparent s riječju “hurensohn”, što u prijevodu znači “k**vin sin”.

Iako su domaći igrači apelovali na svoje navijače da spuste transparent, oni to nisu učinili, pa je sudija bio prisiljen prekinuti meč.

Nakon toga, i gostujući navijači priključili su se skandiranju protiv Hoppa i DFB-a, njemačkog fudbalskog saveza.

Nakon desetak minuta prekida, skandiranje je prestalo, te je utakmica nastavljena.

Zašto navijači širom Njemačke mrze Hoppa?

Mnogi navijači već su u prošlosti radili nešto slično, ovakve scene nisu ništa novo i dešavale su se na stadionima od Dortmunda do Minhena.

Hopp je smatran utjelovljenjem komercijalizacije fudbala, odnosno pretvaranje fudbala iz igre za navijače i njihovo uživanje u tvornice novca za bogataše.

Hopp je od petoligaša upumpavanjem novca napravio Hoffenheim kakav danas poznajemo, stabilan klub koji je igrao i Ligu prvaka te vrijedi više od 350 miliona eura.

Protiv Saveza, pak, skandiraju, jer su dozvolili Hoppu da bude izuzet od pravila 50+1 po kom su navijači dosad morali kontrolisati 50 posto dionica i imati značajnu ulogu u donošenju odluka.

Ovaj zakon predviđen je da spriječi strane investitore da preuzmu klubove u svoje ruke kao što je to slučaj u ostatku evropskih liga.