Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog terorizma mečeve EURO 2016 moguće igrati i bez publike

euro 2016

Postoji mogućnost da se utakmice EURO 2016 u Francuskoj, u slučaju terorističke prijetnje, igraju bez prisustva gledalaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska fudbalska federacija (UEFA) radi na izradi antiterorističkog plana za veliki događaj ovog ljeta u Francuskoj. Na ovakve poteze odlučili su se zbog terorističkih napada u Parizu 13. novembra prošle godine. Jedan iz serije napada te noći bio je usmjeren i ka Stade de Franceu gdje su prijateljsku utakmicu igrali Francuska i Njemačka.

„Ukoliko bude postojala neka prijetnja, utakmica će se igrati bez publike“, kaže Martin Kallen, direktor Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Druga opcija koja se razmatra je premještanje utakmica iz jednog mjesta u drugo.

„Moguće je da utakmica bude odgođena ili da se igra kasnije. Međutim, danas nema znakova bilo kakve ekstremne prijetnje“, dodao je Kallen.

Prijateljska utakmica između Francuske i Njemačke na Stade de France bila je jedna od meta terorističkih napada 13. novembra. Međutim, bombaši samoubice su osujećeni u namjeri da uđu na tribine stadiona. Bombe su aktivirali u neposrednoj blizini Stade de France, pa su eksploziju čuli i publika i akteri utakmice, ali nije bilo prekida. Po završetku utakmice reprezentativci Njemačke nisu napuštali stadion, nego su prenoćili u svlačionici. U napadima na više lokacija u Parizu ubijeno je 130 ljudi, a mnogi su bili ranjeni.

Evropsko prvenstvo će se igrati od 10. juna do 10. jula u Francuskoj. Otvorenje turnira planirano je za 10. juni na Stade de Franceu, a sastaće se domaća selekcija i Rumunija. Do početka EURO 2016 ostalo je 100 dana.