Fudbal

bjegunac od hrvatskog pravosuđa

Zdravko Mamić podmirio dug iz pravomoćne presude za izvlačenje novca iz Dinama

22/07/2021

Protiv Mamića i saradnika vodi se još jedno suđenje zbog izvlačenja novca iz Dinama, a pod istragom je i zbog podmićivanja osječkih sudaca kojima je davao mito kako bi mu pogodovati

Odbjegli Zdravko Mamić Hrvatskoj je namirio 52 miliona kuna (oko 13 miliona KM) na što ga je obavezala pravomoćna presuda osječkog Županijskog suda za izvlačenje novca iz Dinama, nakon sporazuma koje je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sklopilo s njegovom suprugom.

Državno odvjetništvo je, ne navodeći imena, potvrdilo da je radi naplate oduzete imovinske koristi na temelju pravomoćne i ovršne presude Županijskog suda u Osijeku od 6. juna 2018. sa suprugom osuđenika 28. juna 2021. sklopilo sporazum o namirenju, javlja Hina.

Hrvatska je i prije sklapanja sporazuma s Mamićevom suprugom, a nakon što je presuda postala pravomoćna, naplatila ranije blokiranih 7,5 miliona kuna.

Supruga se sporazumom obvezala ispuniti preostalu obavezu od 44,5 miliona kuna (oko 11 miliona KM) u roku od 30 dana.

Navedeni iznos uplaćen je 21. jula 2021. u korist proračuna Republike Hrvatske, doznaje se u državnom odvjetništvu.

Protiv Mamića i saradnika vodi se još jedno suđenje zbog izvlačenja novca iz Dinama, a pod istragom je i zbog podmićivanja osječkih sudaca kojima je davao mito kako bi mu pogodovati.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.