IOM

Kutak za majke i bebe u Ušivku omogućila Evropska unija

EU

Delagacija je posjetila i, ne tako davno uspostavljeni, Kutak za šivanje. Tamo se migranti bave šivanjem višekratnih maski i drugih predmeta od tekstila unoseći bogatstvo kultura iz kojih dolaze, istovremeno poboljšavajući vještine u šivanju

Ambasador EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler otvorio je u privremenom prihvatnom centru Ušivak u Hadžićima novi kutak za majke sa bebama i trudnice, opremljen kupatilima, vešerajem, dnevnim boravkom i drugim propratnim sadržajem.

Tom događaju prisustvovao je i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti, pomoćnik načelnika Općine Hadžići, UNHCR predstavnici i predstavnica iz Kantona Sarajevo.

Evropska unija podržala je uspostavljanje kutka za majke i bebe da bi se unaprijedili postojeći sadržaji i osiguralo sigurno i mirno mjesto gdje porodice sa bebama i malom djecom, kao i trudnice mogu obavljati higijenske potrebe, prati i peglati odjeću, provoditi mirno i kvalitetno vrijeme sa djecom dok brinu o njima. Taj objekt prilagođen je i za djecu s invaliditetom.

– Ambasador Sattler i ostali zvaničnici posjetili su proširene sadržaje koji će omogućiti sigurniji i kvalitetniji boravak u jednom od najvećih privremenih prihvatnih centara u Bosni i Hercegovini, u kojem su smještene porodice sa djecom i druge ranjive kategorije, tako što je proširena i COVID-19 izolacijska zona u kojoj je postavljeno deset kombinovanih kontejnera radi lakšeg održavanje preventivnih mjera – navodi se.

Delagacija je posjetila i, ne tako davno uspostavljeni, Kutak za šivanje. Tamo se migranti bave šivanjem višekratnih maski i drugih predmeta od tekstila unoseći bogatstvo kultura iz kojih dolaze, istovremeno poboljšavajući vještine u šivanju.

Stručni koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Kutku za šivanje priprema raznovrsne programe koji su značajno pobudili interesovanje za taj tip aktivnosti.

– Novi sadržajni kapaciteti uspostavljeni su uz pomoć Evropske unije u okviru projekta ‘Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbjeglice na Zapadnom Balkanu’ finansiranog kroz Instrument vanjske politike EU koji doprinosi stabilnosti i miru, a implementiraju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Visoki komesarijat za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) – saopćeno je iz IOM-a.