Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar zdravlja rs

Šeranić: Suštinsko je pitanje “Zašto se vakcinišemo?”

vakcinacija – bl

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a danas je posjetio vakcinalni punkt u hali “Banjalučkog velesajma” gdje je organizovana vakcinacija protiv koronavirusa bez prethodnog zakazivanja Sinopharm vakcinama

U Banjaluci na vakcinalnom punktu u hali “Banjalučkog velesajma” danas je organizovana vakcinacija protiv koronavirusa bez prethodnog zakazivanja termina u periodu od 9.30 do 19.00 časova vakcinom kineskog proizvođača Sinopharm, javlja Anadolu Agency (AA).

U popodnevnim časovima na ovom vakcinalnom punktu nije bilo gužve i dugih redova, a građani su konstantno pristizali kako bi se vakcinisali.

Vakcinalni punkt u Banjaluci danas je posjetio i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS koji je istakao da je u pitanju dobar primjer kako se na dobar način može organizovati vakcinacija. Prema njegovim riječima na ovom punktu sada dnevno bude vakcinisano i revakcinisano i više od 1.000 građana, a planirano je da u sljedećim danima bude vakcinisano i po 2.000 osoba kako bi proces vakcinacije bio ubrzan.

“Pozivam građane da prije svega u kontaktu sa domovima zdravlja se raspitaju koju vakcinu, kada i gdje mogu da prime i da se jave u dom zdravlja, na vakcinalni punkt ili ambulantu”, rekao je Šeranić i doda da su u opticaju sve vakcine protiv koronavirusa.

Izrazio je očekivanje da će se u narednom periodu vakcinisati što veći broj stanovnika RS-a.

“Treba svi zajedno da radimo na tome da ubrzamo vakcinaciju. Nije samo više do organizacije, ni do toga koje vakcine su u opticaju, do toga je da se građani jave i da svi zajedno promovišemo vakcinaciju i dobrobiti vakcinacije”, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima suštinsko je pitanje “Zašto se vakcinišemo?”.

“Vakcinišemo se da bi mogli što prije da relaksiramo mjere.Mnogo će zavisiti od toga koji procenat stanovništva je vakcinisan kako ćemo se odnositi u budućnosti i kako će se drugi donositi mjere prema nama”, rekao je Šeranić.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućnostima uvođenja treće doze vakcina Šeranić je rekao da će se voditi onim što naučna i stručna zajednica preporuči, da li će to biti treća doza, da li godišnja revakcinacija, a moguće je da bude i višegodišnja revakcinacija, da li sa jednim uzročnikom ili multikomponentne vakcine sa više uzročnika – znaće se u narednom periodu.

Domovi zdravlja širom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) organizovali su masovnu vakcinaciju stanovništva protiv koronavirusa bez prethodnog zakazivanja termina. Vakcinacija se obavlja na za predviđenim punktovima po opštinama, a građanima je trenutno na raspolaganju pet vrsta vakcina AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V i Pfizer.