Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

press konferencija

Željezničar dao rok Diglisiću, traže i novog generalnog sponzora

zeljo

Kovačević je spomenuo i da će Željezničar u narednom periodu promijeniti generalnog sponzora

Fudbalski klub Željezničar je organizovao press-konferenciju povodom trenutni dešavanja u klubu, te o budućim planovima u vezi investitora.

Riječ je na kraju konferencije za medije preuzeo Edis Kovačević, te je detaljno objasio u kojoj fazi se trenutno nalaze pregovori u vezi strateškog investitora, te šta je dalji plan Uprave po tome.

“Skupština je definirala način ulaska investitora u klub, mi imamo zastarjelo zakonodavstvo što je problem u implementaciji velikih projekata, ali smo uspjeli kreirati model po kojem se može ući u klub što smo javno objavili. Bilo je nekoliko zainteresovanih strana, neki su na prvu htjeli da olako uđu i preuzmu udruženje što za ovu strukturu kluba nije bilo prihvatljivo, te takve stvari nismo ozbiljnije razmatrali. Nakon obavljene strategije imali smo ozbiljne razgovore koji su rezultirali da se za strateškog partnera imenuje Eldin Diglisić. To je javnost dobila iskomunicirano i mi smo tada prihvatili ponudu gospodina Diglisića, Skupština je to podržala, te smo smatrali da je to najbolje rješenje za klub. Nakon toga dolazi do problema vezanih za ugovor, mi smo u novembru izrazili nezadovoljstvo dinamikom pregovora i sve strukture kluba su to jasno iskomunicirale. Rok je do kraja godine da se završi priča oko njegovog ulaska u klub, taj postupak pregovaranja sa gospodinom Eldinom nije formalno-pravno prekinut, on je još uvijek u toku, nije donesena odluka unutar kluba, kad se donese odluka, potpisuje se ugovor. Do kraja godine ćemo gledati da se ugovor formalno pravno zaključi, mi smo sve ispoštovali, mi jednostavno smo očekivali i dalje očekujemo da će se to finalizirati kako treba. Svjesni smo da je to krajnji rok, te da ćemo nakon Nove godine javnosti iskomunicirati ishod pregovora, ne samo ishod nego i tok pregovora kakav je bio.“

“Imali smo razgovore sa još jednim ponuđačem iz SAD-a, ali on je prije desetak dana iskomunicirao da nije u stanju da podnese zvaničnu ponudu. Ostali upiti su bili da se vidi kakvi su modaliteti. – Pregovori nisu formalno-pravno prekinuti, mi smo dali rok, izrazili smo nezadovoljstvo dinamikom, očekujemo povratnu informaciju, uradili smo sve što je do nas bilo, traženu dokumentaciju smo dostavili, tim za pregovore je radio vrijedno da dođemo do realizacije ugovora, ali taj konačan feedback očekujemo od njega, ne možemo do u nedogled pregovarati. Priželjkujemo da se to realizuje i mi ćemo javnost upoznati sa ishodom i tokom pregovora. Sve smo radili i pregovarali kako je trebalo, našli koncept da neko uđe u klub, ja ne mogu i ne želim gatati. Što se tiče kluba, sve smo uradili. Nema toga što klub nije uradio da stvori uslove za ulazak. Uradili bi za svakoga ko bi se uklopio u strategiju dolaska u klub. Imamo strategiju preko koje novac treba da uđe i da se imovina stavi u funkciju i da generiše prihode.”

Kovačević je spomenuo i da će Željezničar u narednom periodu promijeniti generalnog sponzora.

“U procesu smo prekida saradnje sa generalnim sponzorom jer ljudi ne izvršavaju svoje obaveze. Tražimo novog generalnog sponzora, to je nešto što smo ostavili za kraj, i to je dio problema sa kojim smo se susreli, kolaps kripto tržišta. To nas nije moglo zaobići.”

“Svjesni smo okruženja u kojem živimo, mi nismo u takvoj situaciji da – sport je sport, ja ono što kažem iskreno, na svakom treningu kad dođem ili pred utakmicu, igrajte uvijek časno i pošteno, pa šta Bog da. Svako će nositi svoj teret i svako će odgovarati za svoj teret. Svi skrećemo pažnju na to, citirao bih pokojnog Ivicu Osima – sudija, to je prazan prostor, igraj časno i pošteno, fokus je igra, sve će doći na naplatu, uvijek možemo naći problem, ne kažem da nije bilo, ali mi moramo rasti dalje i u igri i fokusirati se na nas. Generalno je najlakše tražiti izgovor, ali tako nismo otišli naprijed. Dođu mladi igrači, kažemo im idite igrajte dalje, život nije ravna linija, radimo časno i pošteno, rezultat će doći, kad tad“, zaključio je Kovačević.