Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Znate li koliko novca zarade nogometne sudije?

sudije

U profesionalnom sportu je moguće dobro zaraditi. To više i nije neka tajna, iako gotovo svi, čak se pozivajući i na zakonske akte, skrivaju spektakularne zarade.

Uz igrače zarađuju baš svi – treneri, liječnici, maseri, sudije… I baš su suci, kao djelitelji pravde, koja uvijek to i nije, posebno zanimljivi.

Vrlo često i oni su profesionalci, iako širom svijeta ima i onih koji uz svoj posao inženjera, bankara, zubara ili policajca, sudački posao odrađuju dodatno.

A koliko stavljaju u džep?

Po nekim dostupnim podacima sudije najviše zarađuju u nogometu, što i ne čudi budući je riječ o najpopularnijem sportu.

Tako se zarade u najjačem takmičenju, onom u Ligi prvaka procjenjuju na oko 4.800 eura po utakmici.

One ponajbolje sudije mogu odsuditi i 13 utakmica pa je njihova zarada tada oko 60.000 eura.

Dodatnih 40 do 50 hiljada eura vrsne sudije mogu zaraditi i u svojim domaćim ligama.

Najmanje su plaćeni u Velikoj Britaniji, oko 1.500 eura po utakmici, Francuskoj 2.800, Italiji 3.400, te u Španijij i Njemačkoj oko 3.800 eura, naravno po utakmici.

[yuzo_related]

Na godišnjoj razini njihova se zarada penje i na više od 100.000 eura, a odlazak na svjetsko prvenstvo može im donijeti i dodatnih četrdesetak hiljada eura, što jasno govori kako se taj poslić-igra isplati.

Sudije u američkom nogometu, u NFL ligi zarade mnogo manje nego li njihovi kolege u Evropi. Za 20 utakmica u sezoni i Super Bowl plaća im je tek oko 9.000 eura. Sude uz to da su negdje drugdje u radnom odnosu. Prirodno, s obzirom na popularnost košarke u SAD-u, najviše zarađuju oni koji dijele pravdu pod koševima.

Vrsne sudije s dugogodišnjim stažom u NBA ligi, koji su i cijenjeni, zarade godišnje i do 450.000 eura. Za osamdesetak utakmica, one mlađe sudije, koji se tek probijaju u najjačoj košarkaškoj ligi, stave u džep godišnje oko 120.000 eura. Zanimljivo je kako među sucima u NBA ligi sude i žene koje su posve ravnopravne u zaradama s muškim kolegama.

I druge sportske suduhe u Americi pristojno su plaćeni, ali ne kao u košarci. Tako će za suđenje bejzbola u MLB ligi zaraditi od 95.000 do 280.000 eura. U NHL ligi (hokej) može se uzeti od 100 do 260 hiljada eura na godinu.