Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zoran Mamić ima 14 stanova u Berlinu, a od brata posuđivao novac

mamici13

RTL je u posjedu jednog izvještaja o poreznom nadzoru nad Zoranom Mamićem iz 2011. godine. Upravo porezni inspektor koji se potpisao na taj dokument jučer je priveden na ispitivanje. Treba spomenuti da se druga inspektorica odbila potpisati na izvještaj o Zoranu Mamiću.

U izvještaju stoji kako je Zoran Mamić sam sebi davao plaću od 6.000 kuna mjesečno, a kao samostalni obrtnik u te tri godine imao je dobit od oko 480.000 kuna. Ali njegove tri firme bilježile su samo gubitke.

RTL piše kako od nekretnina Zoran Mamić ima porodičnu kuću u Zagrebu, apartman u Novalji, 14 stanova u Berlinu i još 3,5 hiljade kvadratnih metara zemljišta u Novalji.

Često mu je s posudbama uskakao i Zdravko Mamić, od 2004. do 2009. godine dao mu je pozajmicu od 40 miliona kuna! Zoran mu je dio duga vratio tako što mu je za 25 miliona kuna prodao firmu KF projekt koja je godinama u gubitku. Prije nego ju je prodao Zdravku, posudio joj je lično 6 miliona kuna.

Bivšoj supruzi isplatio je 1,1 miliona eura otpremnine te joj kupio stan od 416.000 eura.

Sve je pravdao dobrom plaćom u Bayer Leverkusenu.

Iako su tek u toku istražne radnje, pogledali smo u Kaznenom zakonu kakve su kazne za djela zbog se istražuju Mamići, piše Index.

Prema Kaznenom zakonu kazna za primanje mita iznosi jednu do deset godina zatvora, kazna za davanje mita iznosi jednu do osam godina zatvora. Kazna za zloupotrebu povjerenja iznosi do tri godine zatvora, a ako je time prouzročena znatna imovinska šteta može se popesti i do osam godina zatvora. Kazna za utaju poreza iznosi od 6 mjeseci pa do 5, odnosno 10 godina zatvora ako se radi o ogromnim iznosima.

U takvim slučajevima sud se odlučuje za jedinstvenu kaznu koja sigurno neće biti veća maksimalne kazne za jedno navedeno djelo.