Zoran Milanović od Platinija traži razumijevanje – Fokus.ba
Fudbal

Zoran Milanović od Platinija traži razumijevanje

08/07/2015

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je u srijedu pismo predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju u kojem je od njega zatražio razumijevanje za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

“Upućujem Vam ovo pismo zabrinut za sudbinu hrvatske nacionalne vrste tokom disciplinskog postupka koji je posljedica tužnog incidenta na marginama kvalifikacijskog susreta za Euro 2016 Hrvatska-Italija u Splitu 12. juna”, stoji u Milanovićevom pismu.

[pull_quote_right]Apeliram na vas, gospodine predsjedniče, ne dopustite da se Euro 2016 održi bez učešća svih najboljih nacionalnih vrsta[/pull_quote_right]

Hrvatski premijer dalje navodi kako je iscrtavanje svastike na travnjaku poljudskog stadiona naišlo na prezir velike većine hrvatskih građana, te da je pokrenuto opsežno kriminalističko istraživanje ne bi li se pronašao krivac.

“U ovom kontekstu, želio bih istaknuti kako je Hrvatska tokom Drugog svjetskog rata imala najveći udio antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Evropi. Građana Hrvatske bilo je najviše u partizanskim jedinicama tokom rata. Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnjusnog čina u Splitu nema podrške niti razumijevanja u hrvatskom društvu. Njihov čin usmjeren je ponajprije protiv Hrvatskog nogometnog saveza, i to zbog unutarnjeg sukoba Saveza s dijelom navijača, a nikako nije podrška nacističkoj ili fašističkoj ideologiji, niti je usmjeren protiv hrvatske reprezentacije”, tumači dalje Milanović.

Hrvatski premijer kaže kako bi drakonske sankcije za reprezentaciju Hrvatske išle na ruku upravo onima koji žele srušiti Savez, ali to bi, po njegovim riječima, uništilo i reprezentaciju.

“To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetilo nogometnoj igri u Hrvatskoj. Apeliram na vas, gospodine predsjedniče, ne dopustite da se Euro 2016 održi bez učešća svih najboljih nacionalnih vrsta. Igra se mora odigrati na nogometnom terenu”, stoji u pismu predsjednika Vlade Zorana Milanovića Michelu Platiniju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.