Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Wilson ugrožen ruskim vetom, Hamond razočaran

08/07/2015

Zamjenik britanskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Peter Wilson izjavio je nakon glasanja o britanskom nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici da je “zgrožen” ruskim vetom.

– Ruske akcije kaljaju sjećanje na sve koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Rusija će morati opravdati svoje ponašanje porodicama više od 8.000 ljudi ubijenih u najvećem zločinu u Evropi od Drugog svjetskog rata – izjavio je Wilson, prenosi AP.

[pull_quote_right]Tokom glasanja, deset članica je bilo za rezoluciju, Rusija je uložila veto, a četiri su bile suzdržane, među kojima i Kina[/pull_quote_right]

Rusija je u srijedu uložila veto na tekst rezolucije UN-a koji bi osudio masakr iz 1995. godine bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici tokom rata u BiH kao “zločin genocida”, tvrdeći da bi izdvajanje bosanskih Srba kao počinilaca ratnog zločina stvorilo samo veće podjele na Balkanu.

Dva međunarodna suda nazvala su pokolj koji su počinili bosanski Srbi nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su potražili utočište u onome što je trebala biti zaštićena zona UN-a genocidom. Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin usprotivio se, međutim, fokusiranju isključivo na Srebrenicu, naglašavajući da su bosanski Srbi i bosanski Hrvati također propatili tokom rata.

peter wilson1

Peter Wilson

U tekstu odbijene rezolucije, koji je sačinila Britanija, naglašava se da je prihvatanje “tragičnih dešavanja u Srebrenici kao genocida preduslov za pomirenje” i osuđuje se “negiranje ovog genocida kao ometanje napora ka pomirenju”.

Čurkin i kineski ambasador u UN-u Liu Jieyi apelovali su na Vijeće da ne stavi rezoluciju na glasanje, pozivajući se na podjele među 15 njegovih članica. Wilson je, međutim, insistirao da se glasanje održi.

“Veoma smo razočarani što je na našu rezoluciju povodom obilježavanja dvadeset godina od događaja u Srebrenici danas stavljen veto”, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hamond nakon neusvajanja rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a.

Hamond navodi da su imali tri cilja: da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i žrtvama na svim stranama tokom konflikta u Bosni i Hercegovini, da pozovu na pravdu za sve kao i na pomirenje, te da Ujedinjene nacije iz ovih tragičnih događaja izvuku pouke, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

– Rezolucija nije upirala prst krivice ni u koga, niti joj je cilj bio da ponovo izazove bolne podjele. Neusvajanje rezolucije je ponižavajuće za porodice žrtava i preživjele iz Srebrenice. Istinsko pomirenje zahtijeva suočavanje sa činjenicama iz prošlosti na svim stranama i odlučnost da se iz toga izvuku pouke za budućnost. Imamo obavezu prema svima onima koji su u ratu izgubili život, da zajedno radimo na izgradnji sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine – izjavio je britanski ministar vanjskih poslova.

Rezolucija nije danas usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a, nakon što je Rusija uložila veto. Za rezoluciju je glasalo deset članica Vijeća sigurnosti, a četiri su bile suzdržane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.