Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH: 11. juli Dan žalosti na cijelom teritoriju BiH

BiH

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić informirao je da su, između ostalog, na 14. Sjednici Vijeća ministara BiH održanoj danas u Sarajevu, usvojeni Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma, Prijedlog Zakona o azilu u BiH, te da je donešena odluka o proglašenju 11. jula Danom žalosti na teritoriji cijele BiH.

[pull_quote_right]Iskorak bi bio kada bi “dužnosnik Republike Srbije” došao i priznao ono što se uistinu desilo[/pull_quote_right]

Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas usvojio odluku da 11. juli ove godine bude proglašen danom žalosti u cijeloj BiH kao dan sjećanja na žrtve u Srebrenici.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bih Denis Zvizdić rekao je na konferenciji za novinare da ovakva odluka ne bi trebalo da izazove bilo čiju nervozu, jer je to, prije svega, odraz prijeteta i obaveznog odnosa prema onome što se desilo u Srebrenici.

U vezi najavljene posjete premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića Srebrenici 11. jula, kazao je da je svako ko želi da se pokloni i oda počast žrtvama – dobrodošao u Srebrnicu.

Međutim istakao je da tu posjetu ne smatra historijskom, jer, kako je rekao, srbijanski dužnosnici, odnosno predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, već su dolazili u Srebrenicu.

Za njega bi, ističe, bio iskorak kada bi “dužnosnik Republike Srbije” došao i priznao ono što se uistinu desilo te jasno kazao da je počinjen genocid nad bošnjačkim narodom u Srebrenici.

[pull_quote_right]Druga bitna stvar o kojoj je danas razgovarano su problemi u vezi uvoza GMO hrane za životinje i sirovina za hranu za životinje u BiH[/pull_quote_right]

– Usvajanjem strategije imamo usvojene sve instrumente koji su bitni za adekvatnu, istinsku i pravovremenu borbu protiv terorizma, posebno za preventivno djelovanje i reakcije na moguće terorističke napade i njihovo saniranje – kazao je Zvizdić.

Naglasio jer da bi se građani BiH trebali osjećati bezbjednije nakon realizacije i provedbe mjera definiranih Strategijom te da ona doprinosi jačanju ukupne sigurnosti, kako unutar BiH, tako i u cijeloj regiji.

Zvizdić je na današnjoj pres-konferenciji također napomenuo da je donešena i odluka o formiranju posebnog tijela koje će voditi nadzor nad provedbom ove Strategije, a koje bi se, na njegov prijedlog, trebalo zvati Koordinirajuće vijeće svih agencija za sigurnost BiH.

Druga bitna stvar o kojoj je danas razgovarano su problemi u vezi uvoza GMO hrane za životinje i sirovina za hranu za životinje u BiH. S tim uvezi, istakao je Zvizdić, donešena je odluka da se odmah pripremi izmjena i dopuna važećih propisa u BiH iz oblasti GMO, u smislu pojednostavljenja procedura i problema s kojima se suočavaju uvoznici ovakve hrane.

[pull_quote_left]Postotak registriranih počinjenih krivičnih djela u 2014. u odnosu na 2013. godinu manji, ali broj počinjenih krivičnih djela nije smanjen[/pull_quote_left]

Na pitanje u vezi sutrašnje posjete njemačke kancelarke Angele Merkel te koje će biti teme razgovora, odgovorio je da će se fokusirati na prioritete koji su jasno definirani, a to su evropske integracije, ekonomija i vladavina prava, s posebnim fokusom na ekonomska pitanja, kao i načine na koje Njemačka može da pomogne o tom i pitanju ubrzavanja evropskih integracija.

Ministar Sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao je da je, osim Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, prijedloga Zakona o azilu u BiH, usvojena i Informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2104. godini.

Pojasnio je da su ključna pitanja na koja Strategija daje odgovor zapravo nekoliko njenih osnovnih ciljeva, a to su prevencija i zaštita od terorizma unutar BiH, istraga i krivični progoni počinilaca terorističkih djela te reakcija na terorističke napade.

Ministar Mektić o Ibriću: Napadač nije evidentiran kao lice k

– Strategija koju smo danas usvojili osnovni je i ključni element za daljnji operativni i institucionalni rad u cilju sprečavanja i borbe protiv terorizma – kazao je Mektić i dodao da sve agencije i institucije obuhvaćene Strategijom trebaju ubrzo donijeti vlastite akcione planove kojim će jasno biti definirani realizacija zadataka i ciljeva Strategije.

Komentirajući usvojenu Informaciju o stanju bezbjednosti u BiH za 2014. godinu, kazao je da situacija u borbi protiv organiziranog kriminala nije zadovoljavajuća, posebno u kontekstu trgovine ljudima i narkoticima.

Dodao je postotak registriranih počinjenih krivičnih djela u 2014. u odnosu na 2013. godinu manji, ali da zapravo broj počinjenih krivičnih djela nije smanjen, već je samo manji broj otkrivenih krivičnih djela, dok se veći broj nalazi u tzv. “zoni tamne brojke.”