Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KVALIFIKACIJE ZA "KL"

Zrinjski je na pola koraka od istorijskog uspjeha i kluba i bh. fudbala

Zrinjski-Slovan-gol-3
Detalj sa utakmice / Foto: Bljesak.info

Slovan je svoju jedinu priliku u prvoj polovici utakmice imao u 33. minuti

Fudbaleri Zrinjskog ostvarili su večeras pobjedu Pod Bijelim brijegom, pošto su s minimalnih 1:0 u prvom meču play-offa Konferencijske lige savladali Slovan iz Bratislave!

U 18. minuti Karlo Kamenar šutirao je ravno u gostujućeg vratara Adriana Chovana, četiri minute kasnije sjajno je s gotovo 25 metara potegao Ivan Jukić, ali ponovno brani Chovan.

Kamenar je ponovo pokušao u 28. izvan kaznenog prostora, ali je bio neprecizan.

Slovan je svoju jedinu priliku u prvoj polovici utakmice imao u 33. minuti. Andre Green šutirao je s desetak metara, lopta se od bloka nezgodno odbila prema golu Zrinjskog, a vratar Josip Ćodrić krajnjim ju je naporom skrenuo u korner.

Do odlaska na odmor dalekometnim su šutovima pokušali Jukić, Igor Savić i ponovo Kamenar. Bez uspjeha.

U nastavku Mostarci su do prve velike šanse došli u 58. minuti. Jukić je šutirao s 12 metara, gostujući je vratar teškom mukom odbio loptu do Bilbije, koji nije imao vremena reagirati i lopta se od napadača Zrinjskog odbila pored gola.

Ključni trenutak utakmice dogodio se u 69. minuti kada je drugi žuti karton zbog simuliranja dobio Tigran Barseghyan.

S igračem manje Zrinjski je još jače pritisnuo.

Prvak Bosne i Hercegovine propisno se ispromašivao u ovom meču, propustio je mnogo šansi, ali Nemanja Bilbija mu je u 89. minuti donio veliku pobjedu. Tako su Plemići napravili korak ka ulasku u grupnu fazu Konferencijske lige. Za sedam dana će u revanšu u Bratislavi braniti ovu prednost.

Zrinjski je dominirao cijelim tokom utakmice, a pomogao im je i crveni karton koji je sredinom drugog dijela dobio Barseghyan.

Zrinjski je dominaciju krunisao minut prije kraja utakmice, kada sjajni Bilbija nakon ubačaja Marija Ćužea pogađa za 1:0 i pobjedu Plemića!

Uspije li Zrinjski u revanšu odbraniti prednost iz prve utakmice, postat će prvi klub koji je od sticanja nezavisnosti BiH ušao u grupnu fazu nekog evropskog nogometnog takmičenja.

Jakirović: Dobro smo ih analizirali

“Odigrali smo odličnu utakmicu, u prvom poluvrmenu nam je falio sam gol, rekao bih čak i dva. Nastavili smo u drugom dijelu isto, na kraju je ovaj gol zasluga cijelog pristupa. Tražio sam još odlučniji pritisak u nastavku i to se evo isplatilo u 89. minuti susreta kada je Bilbija pogodio mrežu Slovana”, rekao je Jakirović i zatim dodao:

“Dobro smo ih analizirali, gledali smo moje kolege i ja pet njihovih utakmica, paše im kada igraju protiv boljih protivnika, danas smo ih mi ganjali, pripremili smo se dobro.”

Upozorio je i da je ovo tek prvo poluvrijeme, te da ekipu čeka težak revanš.

“Ovo je samo prvo poluvrijeme, čeka nas veliki revanš u Slovačkoj. Ne prštimo od iskustva, ovo nam je sedma utakmica, ali dobijamo samopouzdanje jer vidimo da i u Evropi možemo parirati protivnicima. Čeka nas puno veći pritisak uz pun stadion, nadam se da ćemo se dobro pripremiti i da ćemo se plasirati u Konferencijsku ligu”, zaključio je Jakirović.

Zrinjski – Slovan Bratislava 1:0 (Bilbija 89’)

Stadion: Pod Bijelim brijegom (Mostar). Sudija: Julian Weinberger (Austrija). Žuti kartoni: Barseghyan, Agbo, Križan, Zmrhal (Slovan). Crveni karton: Barseghyan (Slovan).

Zrinjski: Čondrić, Ćorluka, Magdić, Savić, Barišić, Tičinović, Ćuže (od 90. Malekinušić), Ilinković (od 75. Memija), Kamenar (od 72. Sučić), Jukić (od 72. Mandić), Bilbija (od 90. Sabljić).

Slovan: Chavan, Medvedev (od 90. Čavrić), Pauschek (od 83. Zmrhal), De Marco, Kashla, Barseghyan, Chekvetadze (od 66. Ramirez), Konkava, Agbo, Šaponjić (od 66. Mustafić), Green (od 83. Križan).