Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije

Zrinjskom se otvaraju neslućene mogućnosti u Evropi

FOTO: Fena
Krunoslav Rendulić

Mostarski klub napravio je korak i po prema drugom kolu, a tamo bi ga čekao klub kojeg je lani umalo izbacio

Osvojivši naslov prvaka s mostarskim Zrinjskim Krunoslav Rendulić osvojio je ujedno svoju prvu titulu u samostalnoj trenerskoj karijeri, ali je ujedno i postao prvi trener Zrinjskog koji je uzeo dvostruku krunu.

Sada je Rendulić u još nečemu u prilici biti prvi. Naime, nikada Zrinjski, i ne samo taj klub nego bilo koji klub iz BiH, nije igrao u grupi nekog Uefinog takmičenja. Zahvaljujući 1:0 pobjedi u Erevanu kod armenskog prvaka Urartua sada mu se ta mogućnost ukazuje kao nešto više nego dostižno.

Neslućene mogućnosti

Ako odbrani prednost u Mostaru Zrinjski će automatski osigurati barem play-off za Konferencijsku ligu, a ako u drugom kolu izbaci i Slovan, kojeg je prošlog ljeta imao na konopcima, otvaraju mu se neslućene mogućnosti u Evropi.

– Ništa nije gotovo, ovo je bilo tek prvo poluvrijeme. Svakako da su naši izgledi sada veći, ali postavit ćemo se i u revanšu s namjerom da idemo na pobjedu i nadam se da ćemo se radovati – poručio je poslovično zakopčani Rendulić za Sportske novosti.

Hrvatski trener oprezan je bio i u Erevanu, iako je njegova ekipa jasno dala do znanja Armencima da je došla ne izgubiti, a po mogućnosti nešto i odnijeti u Mostar. Odnijela je pun plijen i to zahvaljujući prekidu u 89. minuti. Iz ugla je ubacio Zvonimir Kožulj, a pogodio je Matej Senić, 28-godišnji stoper koji je dobio priliku samo zato što su se ozlijedila dva stopera u hijerarhiji ispred njega.

– Prije utakmice podcrtali smo te prekide gdje smo ocijenili da su oni tu lošiji nego u drugim segmentima, a upravo na taj način smo i zabili. Nakon tog gola domaćin je krenuo na sve ili ništa i tih 11, 12 minuta do kraja smo prilično patili, ali izvukli smo se jer je cijela ekipa dala maksimum, a to je najvažnije u ovakvim utakmicama – dodao je Rendulić.

Problem skauting

U ovim fazama kvalifikacija za evropska takmičenja najveći problem za sve trenere je skauting, odnosno činjenica da su protivnici apsolutne nepoznanice sve dok ne izađeš protiv njih na teren.

– Imali smo neke informacije o njima, ali nije to isto kada ih gledaš na snimkama ili kada ih osjetiš na terenu. I dalje držim d aje to dobra ekipa, s četiri ili pet dobrih pojedinaca i neće nam biti nimalo lako – zaključio je Rendulić.

Revanš je idućeg utorka u Mostaru, a iako je termin večernji (20 sati) obje ekipe suočit će se s nesnosnim hercegovačkim julskim vrućinama.