Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

upozorenje

Oluja nosila krovove u Sloveniji, očekuje se nevrijeme i u BiH

FOTO: Neurje.si/Jutarnji list

U večernjim satima u sjevernim područjima se očekuju jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada

U ranim jutarnjim satima sjevernim dijelom Slovenije protutnjalo je jako nevrijeme praćeno gradom. Najteže je, prema prvim informacijama bilo na području Velenja i Pomurja, a pojedine su saobraćajnice neprohodne zbog srušenih stabala.

Mjestimice je u prekidu opskrkba električnom energijom zbog počupanih vodova.

Lomanoše, Aleš Domajnko…

Posted by Neurje.si on Wednesday, July 12, 2023

Na području Elektre Maribor bez struje je bilo ostalo 50.000 korisnika, no već se radi na sanaciji štete. Snažan vjetar je nosio krovove, a nekoliko je podruma bilo poplavljeno.

Katastrofične fotografije iz Slovenije na društvenim mrežama svjedoče o razmjerima grmljavinskog nevremena.

Prognoze govore da će se vremenske nepogode nastaviti i tokom dana jer će se oluje događati na području cijele zemlje. Do kraja dana moguća su lokalna nevremena praćena jakim vjetrom i gradom zbog čega je izdano narandžasto upozorenje, prenosi Radio-televizija Slovenije.

Občina Turnišče / PrekmurjeFoto: Nika Miholič

Posted by Neurje.si on Thursday, July 13, 2023

Portal Neurje.si također piše da se u zapadnom i centralnom dijelu zemlje može očekivati razvoj novih oluja.

Snažne superćelije se već razvijaju u sjevernoj Italiji, koje će se vjerovatno ponovno formirati u veći konvektivni sistem koji će putovati prema istoku i sjeveroistoku.

Benjamin Vrbančič nam je poslal stanje po neurju iz Turnišča, kjer je viharni veter povzročil ogromno škode na tovarni Planike. Najhuje je bilo na severu in severovzhodnem delu države, sodeč po reportažah.

Posted by Neurje.si on Thursday, July 13, 2023

Pitanje je hoće li taj pojas stići i do Slovenije jer se sve pomiče južnije. Novo nevrijeme također može donijeti grad i jak vjetar.

Moguć grad i u BiH

Danas je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U večernjim satima u sjevernim područjima se očekuju jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepena.