Dele Alli

Zvijezda Tottenhama žestoko kažnjena zbog šale o korona virusu

dele alli

FA je engleskog reprezentativca kaznio i sa 50.000 funti, a naloženo mu je i da mora pohađati obrazovni kurs

Dele Alli, vezni fudbaler Tottenhama suspendovan je od Fudbalskog saveza Engleske (FA) na jednu utakmicu zbog objave na društvenim mrežama o koronavirusu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Alli je u februaru na Snapchatu postavio video u kojem se našalio na račun epidemije i rugao se Azijatima. FA je engleskog reprezentativca kaznio i sa 50.000 funti (55.500 eura), a naloženo mu je i da mora pohađati obrazovni kurs.

Zbog suspenzije Alli će propustiti duel Tottehama protiv Manchester Uniteda, koji je na programu 19. juna.

Na saslušanju, Alli je rekao da je “vrlo brzo“ shvatio da video možda ima “potencijal da izazove uznemirenost“ i izbrisao ga prije nego što ga je mnogo ljudi vidjelo. Međutim, pojasnio je da ga je “prevario“ prijatelj koji je videozapis sa svog privatnog naloga prodao medijima.

“Kao odgovor na odluku FA-a, želio bih se ponovo izviniti za bilo kakvu štetu prouzrokovanu mojim ponašanjem. Bila je to izuzetno loše prosuđena šala o virusu koji nas je sada pogodio više nego što smo ikada mogli zamisliti. Zahvalan sam što je FA potvrdio da moji postupci nisu bili rasistički jer prezirem rasizam bilo koje vrste“, kazao je Alli, prenose britanski mediji.

Dosad je u Velikoj Britaniji potvrđeno više od 290.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 41.279 osoba.