Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju

Zvjezdan Misimović: Ne treba nam prašina koju diže stari režim

miske (1)

Petev? Radi se o dobrom stručnjaku koji zna raditi svoj posao, što je najbitnije, a potrebno mu je i malo sreće da se rezultati poklope

Godinama, od prvog nastupa za bh.reprezentaciju Zvjezdan Misimović bio je miljenik navijača. Kako domaćih, a još više onih u dijaspori. Čak i onda, kada je većina do tada standardnih igrača bojkotirala, “Miske” je srcem i dušom igrao za BiH. Zbog viših interesa. Kako FIFA bh. reprezentaciju ne bi diskvalificirala iz kvalifikacija. Stojički se nosio s teretom optužbi da je “izdao” saigrače, poveo mladi i šaroliki tim, s brda s dola sastavljen i slavio usred Osla.

Kako tada, tako i danas, Misimović je ostao isti. Onaj isti Miske koji je bez razmišljanja prihvatio savjet Hasana Salihamidžića i zaigrao za BiH. Zvjezdan je uvijek bio svoj, nije pripadao klanovima, a toga je bilo proteklih dvadeset godina u reprezentaciji. I kod izbora Ivayla Peteva, nije krio stav, jasno ga je iznio, i stao iza njega. Kada se nacija podijelila između Sergeja Barbareza i Peteva, Misimović je jasno i glasno rekao zašto je za Peteva. To se među navijačima tumačilo da je izdao Emira Spahića i Sergeja Barbareza.

Borio se i izborio za švedsko-bosanski stoperski par za Ahmedhodžića i Hadžikadunića. Traga za novim igračima kojima je BiH pri srcu.

Misimović je u intervjuu za Sportske.ba otvoreno i bez dlake na jeziku, govorio o bh. reprezentaciji, o Asmiru Begoviću, Ivaylu Petevu, Miralemu Pjaniću… Priču smo počeli o atmosferi u reprezentaciji.

– Nakon utakmice protiv Kazahstana nije bilo jednostavno, neću reći da smo izašli kao gubitnici, ali osjećaj je bio ružan. Sreća što poslije toga nismo imali utakmica i što su se igrači vratili klubovima. Zaboravit će to… Ipak, mladi su i ovo trebaju izvući kao pouku, treba naučiti iz takvih situacija, kaže Misimović.

Koliko je medijski istup Asmira Begovića narušio atmosferu?

– Ne znam ni kako bih ono prokomentarisao. Sve je to bilo ciljano, kao dušmani koji ne žele uspjeh… Ako Begović već ima neki problem samnom, onda me mogao pozvati na telefon, reći šta i kako, pogotovo jer smo dijelili svlačionicu. Sa Spahićem, recimo, nemam nikakav problem. Begović je možda želio tu medijsku kampanju, da bude u medijima, ali sve to za mene je sada prošlost. Takve glupe izjave ne želim ni da komentarišem, ostalo će advokati riješiti.

Veliku ste ulogu odigrali u dovođenju Dennisa Hadžikadunića i Anela Ahmedhodžića pod bh. zastavu. Ima li još zanimljivih fudbalera u dijaspori?

– U kontaktu sam sa nekoliko mladih fudbalera koji bi u budućnosti mogli dobro doći reprezentaciju, ali vidjet ćemo, nije gotovo dok ih ne vidim u našem dresu. Sada se stvara jedan novi tim, nova generacija na kojoj ćemo temeljiti našu budućnost.

Neki su vas i odbili. Konkretno, Bećir Omeragić.

– On je prvo rekao da želi igrati za nas, a onda se predomislio, smatrajući da će imati bolju perspektivu u Švicarskoj. Odlučio je tako i to je to. To je njegova odluka i morat će da živi s njom.

Javnost sve više mijenja mišljenje o Ivaylu Petevu.

– Moje mišljenje o njemu danas i zimus je isto. Radi se o dobrom stručnjaku koji zna raditi svoj posao, što je najbitnije, a potrebno mu je i malo sreće da se rezultati poklope. Igrači su osjetili kakav je on i kao trener i kao osoba.

Dobro, a kakav je kao osoba?

– Porodičan, prefin, na zemlji… S fudbalske strane, zna dobro analizirati protivnika, vidjeti mane i vrline… Ali, na kraju je rezultat taj koji govori. Još samo to da dođe. Inače, nama sada nije pod moranjem da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo jer je cilj da stvorimo taj neki tim za budućnost, a i ovaj modus novi je jako težak, čak i kada uđeš u baraž. No, težimo ka tome i sve dok postoji šansa, nadamo se.

Jesu li vam teško pale uvrede javnosti kada ste “lobirali” za Peteva pored Barbareza?

– U to vrijeme su bile dvije struje, poklopio se i taj izbor predsjednika, a stari režim nije htio da se makne iz fotelja. Na sve načine pokušali su preko svojih ljudi, svojih novinara da to sabotiraju. Naravno da mi nije svejedno kada pročitam te neke uvrede, ali znam da sam čist i da radim ono što je najbolje za reprezentaciju. Svjedoci smo i sami da danas sve više ljudi vjeruje Petevu.

Svojevremeno ste izjavili da vas je Hasan Salihamidžić doveo u reprezentaciju. Hoćete li vi sada njegovog sina Nicka?

“Nick ima kvalitet, igra za U19 tim Bayerna i svakako je interesantan, ali problem je što još nema naše državljanstvo.”

Zdravstveno stanje Ćire Blaževića nije baš najbolje. Imate li neku poruku za njega? Niste baš bili u dobrim odnosima.

– Zdravlje je najbitnije. Želim mu da ozdravi i da živi još dugo.

Imate li kakav savjet za Pjanića? Otišao je u Tursku, gdje ste i vi bili svojevremeno.

– Dovoljno je Pjanić iskusan, zna šta ga čeka tamo. Sada sa Bešiktašom igra Ligu prvaka, vjerovatno će to trajati samo do zime, a onda će biti interesantno i za njega kada fokus bude samo na turskoj ligi. Nakon problema u Barceloni njemu je najbitnije da igra, zbog toga se i odlučio za Bešiktaš, a svakako da je to i za reprezentaciju dobro. Drago mi je također i što je Bešić našao novi klub. Nadam se da će se brzo vratiti u formu.

Kako izgleda saradnja Misimovića i predsjednika Zeljkovića?

– Imamo dobar odnos, ja sam njemu savjetnik. Čovjek drži do svojih riječi i smatram da mu treba dati šansu. Suvišna je ta prašina koju diže stari režim. Dao je obećanje oko terena i VAR-a i vjerujem da će ih ispuniti, kazao je Misimović za Sportske.ba.