Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DVA FINANSIRANJA POD JEDNIM KROVOM

Načelnica Drvara isti projekat naplatila iz oba entiteta

opstina drvar (1)
Snimka s potpisa ugovora / FOTO: Opština Drvar / Facebook

“Namjena ovih sredstava je da ih udružimo sa drugim sredstvima da možemo da završimo prvu fazu energetske efikasnosti zgrade opštine Drvar”, navela je Runićeva

„Danas je u Banjaluci u prostorijama Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS načelnica opštine Drvar Dušica Runić potpisala Ugovor s direktorom Sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljubom Ninkovićem o sufinansiranju i realizaciji projekta ‘Provođenje mjera energetske efikasnosti na objektu Opštine Drvar – I faza7. Vrijednost ovog Ugovora je 55.000,00 KM“, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici opštine Drvar 15. septembra ove godine, piše Žurnal.info.

FOTO: Facebook / screenshot

Samo desetak dana ranije načelnica Drvara Dušica Runić uputila je demanti Žurnalu u kome je tvrdila da su sredstva za projekat „Provođenje mjera energetske efikasnosti na objektu Opštine Drvar- prva faza“ obezbjeđena od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH (Ugovor broj: 02-04-983/21 od 31.03.2021. godine).

Runićeva prvo tvrdi da su sredstva za ovaj projekat, već obezbjeđena od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a nedugo nakon toga objavljuje da su sredstva za te namjene ponovo obezbjeđena, ali sada iz drugih izvora.

“Namjena ovih sredstava je da ih udružimo sa drugim sredstvima da možemo da završimo prvu fazu energetske efikasnosti zgrade opštine Drvar”, navela je Runićeva.

Ona ne objašnjava s kojim će sredstvima udružiti tih 55.000 KM. O sredstvima od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH nije rekla ni slova, ali nije štedila riječi da zahvali Ninkoviću, tvrdeći da srpski povratnici u Federaciju jedino putem institucije na čijem je on čelu mogu da rješavaju svoja mnogobrojna pitanja i probleme.

„Ona (Runić) je zahvalila Vladi Srpske i Sekretarijatu za izdvojena sredstva, uz apel da se u narednim godinama budžet ovog Sekretarijata poveća, jer povratnici u FBiH mogu jedino kroz ovu instituciju da apliciraju i da rješavaju svoja mnogobrojna pitanja i probleme“, navedeno je na zvaničnoj stranici opštine Drvar.

Elem, jasno je da Runićeva u svom demantiju nije navela istinu, jer da jeste, za projekat „Provođenje mjera energetske efikasnosti na objektu Opštine Drvar- prva faza“, kako je stručno nazvano renoviranje krova opštinske zgrade, ne bi se ponovo tražio novac, ovaj put iz sredstava Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS.

Opština Drvar je 12. avgusta zaključila ugovor sa banjalučkom firmom „UNITRADE COMPANY“, kojoj je povjeren posao rekonstrukcije krova. Vrijednost radova iznosi 75.402 konvertibilnih marka i posao bi trebao da bude završen za 45 kalendarskih dana od uvođenja izvođača radova u posao.

Kao i u većini spornih tendera i u ovoj javnoj nabavci pojavljuje se samo jedan ponuđač, kome se potom daje posao zbog „najniže ponuđene cijene“.

Vlasnik banjalučke firme „UNITRADE COMPANY“ je Drajko Zrilić, rodom iz Drvara. Njegova firma radila je i rekonstrukciju Doma zdravlja u Drvaru. Drajkov brat je Vlatko Zrilić, koji je, prema kredibilnim izvorima iz Drvara, trenutno velika podrška načelnici Drvara Dušice Runić iz SNSD-a. Zbog razmirica u lokalnom SNSD-u, ona je izgubila većinu u gradskom vijeću, jer su neki od opštinskih vijećnika počeli da djeluju kao nezavisni odbornici.

Kao nagradu što joj je Vlatko Zrilić ostao lojalan, Runićeva je posao na rekonstrukciji krova opštinske zgrade povjerila firmi njegovog brata Drajka.

Načelnica Drvara je u svom demantiju potvrdila da je posao povjeren Zrilićevoj firmi, navodeći da je „cjelokupan postupak javne nabavke proveden transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama i podzakonskim aktima“.

Naravno da smo dobro obavješteni i upoznati u vezi sa tenderskim procedurama, kao i činjenicom da pregovarački postupak bez objave obavještenja (što je slučaj u ovoj javnoj nabavci) daje mogućnost funkcionerima da favorizuju određene firme, jer naprosto ostali ponuđači nisu imali pravo da se jave na tender. Ako ništa, načelnica Runić je u svom pokušaju da demantuje pisanje Žurnala potvrdila da je tačno da Tužilaštvo Kantona 10 i MUP FBiH sprovode istragu o mogućim zloupotrebama raspodjele novca iz donacije Srbije. Po njoj, za tu istragu krivi su „pojedinci, kojima smeta prisustvo Srbije i Srpske u Drvaru, pa kao ‘dobronamjerni’ građani sa viškom slobodnog vremena navođeni iz antidrvarskih lobija, podnose prijave za sve i svašta“.

Po principu svog stranačkog šefa Milorada Dodika i Dušica Runić sklona je da za sve svoje propuste targetira „domaće izdajnike“, koje ona na mikro, lokalnom planu, naziva „antidrvarskim lobijem“?!! Na taj način nastoji da minimizira sve zloupotrebe donacija Srbije, o kojima je Žurnal ranije pisao i o čemu je objavio dokumente. Zabrinjavajuće je, međutim, što iz Tužilaštva Kantona 10, ni posle par mjeseci (i urgencija da dobijemo odgovor), Žurnalu nisu odgovorili na postavljena pitanja, mada su na to bili obavezni u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama.

Glavni tužilac Tužilaštva Kantona 10 Vaso Marinković jednostavno je ostao gluv i nijem na naša pitanja, koja se tiču istrage o raspodjeli pomoći poljoprivrednim proizvođačima u Drvaru za saniranje poljedica nastalih pandemijom korona virusa tri dana pred lokalne izbore u BiH, u novembru prošle godine.

Nismo dobili odgovor ni na pitanje o kolikim novčanim sredstvima se radi i protiv kojih osoba ili institucija u Drvaru je usmjerena istraga?

Prema saznanjima Žurnala, radi se o sumi od 220.000 konvertibilnih maraka, od kojih je 20.000 bilo ranije predviđeno budžetom za pomoć poljoprivrednicima i 200.000 koje je Drvaru donirala Vlada Srbije.