Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Sport

Mirza Teletović novi ambasador Sportskih igara mladih BiH (FOTO)

05/06/2015

Manifestacija Sportske igre mladih, koja ima za cilj okupljanje što većeg broja mladih iz zemalja regiona, kako bi razvili prijateljstvo, fair play, solidarnost i toleranciju, ove godine će se održati u 28 gradova, a za novog ambasadora manifestacije danas je zvanično proglašen bh. košarkaški reprezentativac Mirza Teletović, javlja Anadolu Agency (AA).

Haris Deliahmetović, predsjednik Sportskih igara mladih u BiH, uručio je Teletoviću poklon u znak njegove današnje promocije u ambasadora ove manifestacije.

Sportske igre mladih danas slave peti rođendan, a u protekle četiri godine su ispratili više od 100.000 mališana iz različitih bh. gradova. Riječ je o najvećoj amaterskoj manifestaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Deliahmetović je podsjetio da prije pet godina nije vjerovao da će ova manifestacija prerasti u ovako veliki događaj tokom kojeg djeca dožive pet prekrasnih dana u Sarajevu.

Direktor Misije OSCE-a u BiH David Barth kazao je da “gdje drugo ako ne na ovakvim događajima djeca mogu naučiti o žtvovanju i postati šampioni”.

“Danas ovdje zaista imamo prave šampione. Ima još puno šampina”, poručio je Barth. Ispričao je da je upravo upoznao djevojčicu koja je pobijedila rak.

“Ugledao sam se na naše velike sportiste poput Hasana Salihamidžića. Oni su probudili želju u meni da se družim s mladima i da im pokažem kako je lijepo družiti se s dobrim ambasadorima. Jako je bitno biti čovjek, biti plemenit i razumjeti ljude oko sebe”, kazao je Mirza Taletović.

Naglasio je kako je “kroz život jako bitno biti uporan”.

Na druženju je bio i počasni predsjednik Igara Ivica Osim koji je kazao da svako voli da je dio velike sportske priče.

“Samo da se ne završi na priči”, poručio je Osim.

Bh. fudbalski reprezentativci Miralem Pjanić, Vedad Ibišević i Edin Džeko prisustvovali su današnjoj konferenciji za medije.

Prvi ambasador Sportskih igara Vedan Ibišević kazao je da je od samog početka vidio da je riječ o lijepoj sportskoj priči, koja spaja.

“Posebno je važno da se druže sva djeca iz svih krajeva BiH te da prihvataju različitosti”, poručio je Ibišević.

Miralem Pjanić je kazao da mu je čast da bude dio ovih Igara i da je jako bitno da kod djece uvijek bude osmijeh na licu. Izrazio je nadu da će ova priča biti još uspješnija u budućnosti.

“Što se tiče nogometa, to je timski duh. Za mene je bitan respekt prema ljudima i poštujem sve ljude koji su za mene radili, roditelje, učitelje…”, kazao je Pjanić.

Djeci je poručio da ostanu to što jesu.

Džeko je kazao da mu je čast i zadovoljstvo što je dio ovako velikog projekta i da su danas rado svi tu. Poručio je da će uvijek podržati događaje koji okupljaju djecu.

Današnjem događaju prisustvovala su i djeca iz Sportske gimnazije Dobrnja.

Igre se odvijaju u 11 sportova, između ostalih, nogomet, rukomet, košarka, tenis, stoni tenis, odbojka, atletika, odbojka na pijesku, šah i igra “između dvije vatre”, u dvije starosne kategorije: 2000. godište i mlađe i 2004. godište i mlađe. Pete BH Telecom Sportske igre mladih, najveći sportski događaj za dječake i djevojčice, u 28 gradova uljepšat će raspust brojnim mališanima.

U saradnji s Košarkaškim savezom i USAID-om, Igre promoviraju projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” s ciljem širenja tolerancije i prijateljstva kroz sport.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.