Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ABA liga razmatra ponude Eurolige i FIBA-e

kosarka lopta

Na Skupštini košarkaške ABA lige, odražanoj danas u Beogradu, predstavljene su ponude Eurolige i FIBA-e za učestvoavanje klubova iz ovog regionalnog takmičenja u evopskim klupskim takmičenjima u sljedećoj sezoni.

Još nije donesena konačna odluka kojoj će se opciji ABA liga prikloniti.

Euroliga u svojoj ponudi prvaku ABA lige daje B licencu u sljedeće tri sezone (2016./2017., 2017./2018. i 2018./2019.) te još najmanje tri mjesta u Eurokupu.

FIBA je ABA ligi ponudila dvije opcije. U prvom scenariju bi u novoformiranoj Ligi prvaka klubovi iz regionalne lige imali tri zajamčena mjesta u regularnoj sezoni, kao i dodatno mjesto u kvalifikacijama. Po drugom scenariju bi samo dva kluba imala zajamčeno mjesto u Ligi prvaka, a jedan bi imao priliku izboriti učestvovanje kroz kvalifikacije.

Koji će scenarij biti predstavljen kao konačna ponuda FIBA-e prema ABA ligi, ovist će o pregovorima koje krovna košarkaška organizacija vodi s nacionalnim savezima.

Vodstvo ABA lige nastavit će pregovarati sa zainteresiranim strankama te će po završetku pregovora Skupština regionalne lige donijeti konačnu odluku o tome kojoj će se opciji prikloniti i u kojim evropskim takmičenjima će njeni klubovi učestvovati, stoji u sapćenju objavljenom u utorak na službenom internet portalu ABA lige (aba-liga.com).