Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rijeka Prača potopila naselja, nosila stabla i elektro-stubove

BiH

praca_poplave_2

Dan nezavisnosti na području Općine Pale u FBiH protiče u borbi s rijekom Pračom i posljedicama još jedne poplave od koje svakog proljeća i jeseni strahuju stanovnici najnerazvijenijeg dijela BPK Goražde, javlja portal Radio Prača.

U ponedjeljak do 17 sati ova planinska rijeka imala je vodostaj uobičajen za ovo doba godine i ničim nije najavljivala da će dva sata kasnije početi da se izliva iz svog korita, a već oko 20 sati potopiti naselja Prača i Voznica.

Razlog tome je, kaže pomoćnik načelnika općine za civilnu zaštitu Munir Radača, naglo topljenje snijega sa Jahorine i Romanije, ali i jaka kiša koja je satima padala.

– Situaciju su otežala kompletna stabla koja je rijeka nanijela na mostove u Prači, pa smo se borili da oslobodimo vodotok i u tome smo uspjeli. U isto vrijeme smo radili na evakuaciji ljudi iz nekoliko objekata u naselju Prača i iznošenju stvari iz podrumskih prostorija. Nešto smo uspjeli, nešto nismo, ali najvažnije je da smo sačuvali ljudske živote što nam je prioritetni zadatak – kaže Radača.

praca_poplave_1

Foto: Radiopraca.ba

Tokom noći rijeka se povukla u svoje korito, a ekipe Civilne zaštite, radnici komunalnih firmi i građani rade na otklanjanju posljedica. Najteža situacija je u naseljima Prača i Voznica.

U Voznici je poplavljen jedan broj vikendica čiji vlasnici nisu bili tu kako bi spasili imovinu. U mjestu Lunje rijeka je odnijela dio poljoprivrednog zemljišta, prekinula vodovod, te odnijela dva stuba zbog čega je ovo područje je i bez struje.

– Stanje je teško. Stanovništvu koje ima vodu je izdato upozorenje da voda nije za piće jer je mutna sa izvorišta. Zalihe vode su i iz prodavnica kupljene tako da je izražen problem nedostatka pitke vode. Štete su velike, ekipe na terenu čiste lokalne puteve i nanose, čiste propuste kako bi se moglo prići svim naseljima i selima. O svemu smo upoznali Kantonalni štab CZ, zatražili smo pomoć kad su u pitanju topovi za isušivanje prostora, jer imamo spremnih nekoliko kuća da to radimo – ističe Radača.

U Prači strahuju od nove kiše koja je popodne ponovo počela padati.