Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UFC 253

Adesanya brutalnim nokautom odbranio naslov UFC prvaka

UFC (1)

Sjajnu pobjedu upisao je Brandon Royval, koji je kao autsajder slavio gušenjem u 2. rundi protiv Kai-Kara Francea

Israel Adesanya odbranio je naslov prvaka srednje kategorije nakon što je nokautirao Paula Costu u 2. rundi. Novozelanđanin je još jednom dokazao svojim kritičarima da su u krivu kada ga vide kao momka koji nema nokautersku snagu.

Mnogi su vjerovali da se Adesanya neće moći nositi sa snagom koju Brazilac Costa donosi u ovaj meč, to se nije dogodilo. Israel je od početka pa sve do kraja kontrolisao tok meča i u nijednom trenutku nije bio ugrožen od strane opasnog nokautera Coste.

Djelomične zasluge za to imao i Brazilac koji je tokom cijele prve runde provocirao i glumio frajera u oktogonu umjesto da je napadao i pokušao pronaći način da probije gard svog suparnika.

Nikome nije bilo jasno šta radi i zašto to radi gotovo svih pet minuta, a takav pristup i ponašanje mu se u konačnici obilo u glavu. Prvi ozbiljniji napad koji je pokušao izvesti u drugoj rundi, kada je ušao u Adesanyin prostor završio je nokdaunom.

Adesanya je pogodio Costu u područje uha, nakon čega je ovaj zateturao i pao na tlo. Novozelanđanin ga je pritisnuo nogom i iz pozicije “full mount” krenuo sipati kišu udaraca po Brazilcu. Nakon 10-ak sekundi Costine nemoći sudac je prekinuo dvoboj.

Adesanya je po drugi put obranio naslov UFC prvaka srednje kategorije, a nakon dvoboja je prozvao Jareda Cannoniera.

Costa je upisao prvi poraz u karijeri (13-1), dok je Adesanya i dalje na savršenih 20-0 u profesionalnoj MMA karijeri.

Blachowicz ispisao istoriju

Poljak Jan Blachowicz novi je prvak poluteške kategorije nakon što je u meču za upražnjenu titulu odlaskom Jona Jonesa u tešku kategoriju tehničkim nokautom slavio protiv velikog favorita Dominicka Reyesa.

Poljaku je ovo bio prvi napad na titulu prvaka i odmah ju je osvojio.

Blachowicz je 13. prvak u istoriji UFC-ove poluteške kategorije, ali i najstariji borac u istoriji organizacije koji je po prvi put uzeo naslov UFC prvaka.

Royval i France odradili rundu godine

Sjajnu pobjedu upisao je Brandon Royval, koji je kao autsajder slavio gušenjem u 2. rundi protiv Kai-Kara Francea. Bila je to jedna od najluđih borbi godine i to u kategoriji koja je brojnim fanovima najmanje zanimljiva – muha.

Royval i France su svih pet minuta i 48 sekundi koliko je trajala borba bili aktivni, agresivni i brutalni. Oduševili su komentatore, a zasigurno i fanove diljem svijeta koji su pratili ovaj okršaj.

Vieira i Dawodu odlukom sudaca

U jedinom ženskom okršaju večeri Ketlen Vieira slavila je jednoglasnom sudačkom odlukom protiv Sijare Eubanks. Sva tri suca imala su dojam da je Vieira dobila dvije od tri runde, te su u konačnici donijeli jednoglasni zaključak da je Brazilka slavila s ukupnim rezultatom 29:28.

Hakeem Dawodu pobijedio Zubaira Tukhugova također podjeljenom sudačkom odlukom.