Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Khris Middleton

Ako se NBA sezona ne nastavi, ostat će za jedan koš kratak do istorijskog uspjeha

Khris Middleton

“Ako se sezona nastavi, i dalje ću raditi ono što inače radim i neću si stvarati pritisak”, dodao je šuter Bucksa, ekipe koja je u trenutku prekida lige imala najbolji omjer 53-12

U NBA ligi prate se razna statistička dostignuća, ali u hrpi besmislenih statistika ima i onih čije se ispunjenje može smatrati pravim pothvatom, poput “Kluba 50/40/90”.

U taj su “klub” u istoriji NBA lige ušla samo osmorica igrača, a radi se o postocima šuta kroz sezonu – 50% iz igre, 40% za tricu i 90% s linije slobodnih bacanja.

Prva osmorica prave su NBA legende – Larry Bird, Stephen Curry, Kevin Durant, Reggie Miller, Steve Nash, Dirk Nowitzki i Mark Price – a prošle im se sezone priključio Malcolm Brogdon, današnji igrač Indiane, koji je lani igrao za Milwaukee.

Među njima su samo četvorica takav šuterski učinak imala uz prosjek veći od 20 koševa. Curryju, Durantu i Nowitzkom to je uspjelo jedanput, a samo Birdu dvaput.

Ako se ova prekinuta sezona nastavi, priliku da se priključi tom popisu imat će još jedan igrač Bucksa, Khris Middleton. Ako se ostatak sezone otkaže, ispostavit će se da je Middletonu za ulazak u Klub nedostajao jedan jedini koš.

Kad je sezona prekinuta, Middleton je bio na prosjeku od 21,2 koša, šutirao je 41,8% za trice, 90,8% s linije slobodnih bacanja, ali “samo” 49,9% iz igre. Ukupno gledajući, iz igre je pogodio 424 od 850 šuteva, što znači da bi mu bio na 50% da mu je u 55 odigranih utakmica ušla samo jedna lopta više.

“Nikad prije nisam bio na putu za 50/40/90, a oduvijek sam želio biti. Takve brojke i učinkovitost imaju samo vrhunski strijelci i šuteri”, rekao je Middleton za ESPN.

“Ako se sezona nastavi, i dalje ću raditi ono što inače radim i neću si stvarati pritisak”, dodao je šuter Bucksa, ekipe koja je u trenutku prekida lige imala najbolji omjer 53-12.

Middleton je u NBA ligu stigao 2012. kao 39. izbor drafta, prvu sezonu proveo je u Detroit Pistonsima, a nakon toga je trejdan u Milwaukee, u kojem je i danas. Posljednje dvije sezone igrao je na All-Star utakmici.