Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mannheim

Aktuelni prvak Evrope prvi rival na EP-u: Rukometaši BiH večeras protiv Švedske

rukometasi bih
Foto: RSBiH
Arhiva

Skandinavci su apsolutni favoriti, a toga su svjesni i u bh. taboru

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20,30 sati u Manheimu utakmicom protiv Švedske počinje nastup na Evropskom prvenstvu koje se igra u Njemačkoj.

Naši rukometaši će odmjeriti snage sa aktuelnim prvakom Starog kontinenta, te će morati prirediti pravo malo čudo kako bi ostali neporaženi. Osim BiH i Švedske, u grupi E igrat će još i Nizozemska, te Gruzija.

Skandinavci su apsolutni favoriti, a toga su svjesni i u bh. taboru.

– Utakmica protiv Švedske će biti dobar test na svim poljima. Energetski, motivacijski i mentalno. Očekujem od igrača da daju maksimum, a rezultat će biti posljedica igre – rekao je selektor bh. tima Irfan Smajlagić.

Osvrnuo se i na loše igre njegovih izabranika na turniru u Švicarskoj.

– Turnir nije bio bajan. Rezultati nisu ni bili primarni cilj. Primarni cilj je početak Evropskog prvenstva protiv Švedske. Očekivati mogu da igrači odigraju na nivou svojih maksimalnih mogućnosti. Ne smijemo se zavaravati. Znamo ko je Švedska. U sportu je bitno da imamo kontinuitet igranja i izdržljivosti. Da imamo kontinuitet tokom utakmice, da ne padamo na psihološkom planu. Pokazali smo u tri utakmice da djelujemo 30-40 minuta korektno, a onda dolazi do zamora – istakao je Smajlagić.

Susret Švedska – BiH je u SAP Areni kapaciteta 13.200 gledalaca u Mannheimu.

Favoriti za evropsku titulu

Ostala dva susreta grupne faze ekipa BiH igrat će se također u Mannheimu 13. januara protiv Nizozemske (18.00 sati) te 15. januara protiv Gruzije (18.00).

Pored Šveđana i Španaca u najuži krug favorita prema kladionicama su ekipe Francuske, Danske te domaćina Njemačke.

Kao i prije dvije godine EP će se igrati u dvije grupne faze, nakog čega će uslijediti i eliminacione borbe. U prvom i drugom dijelu plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz svake grupe.

Na dosadašnjim prvenstvima najuspješnija je Švedska sa pet titula, slijede Francuska sa tri, dok Španija, Danska i Njemačka imaju po dvije tutle.

Među 18 sudijskih parova koji će dijeliti pravdu na EP-u Bosna i Hercegovina će također imati svoje predstavnike, to su braća Amar i Dino Konjičanin iz Visokog.