Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gfc sarajevo

Alibašić: Pred futsalom je svijetla budućnost

alibasic

Ono što je karakteristično za futsal jeste slabija prepoznatljivost ovog sporta u javnosti, ali Alibašić naglašava da se situacija na tom polju mijenja

Ahmed Alibašić, prvotimac i igrač GFC Sarajevo, zaigrao je u dresu futsal reprezentacije BiH na međunarodnom futsal turniru U19 selekcija koji se održava od 1. do 7. novembra u Vrnjačkoj Banji (Srbija), gdje pored bh. reprezentacije, učestvuju Francuska, Slovačka, Finska, Hrvatska, te domaćin Srbija.

Alibašić, koji dolazi iz Dubrava, mladi je student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, na Odsjeku za automatiku i elektroniku, koji je paralelno i igrač i prvotimac GFC Sarajevo, te juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u futsalu.

-Fudbal i sport općenito su nešto što se veže za mene od malih nogu. Jednostavno sam to uvijek volio i pronalazio se u tome, prvobitno kroz igru i djetinjstvo, a danas evo i na profesionalnom nivou. Fudbalom se bavim od svoje šeste godine. Većinom su to bili lokalni klubovi i škole fudbala. Tu sam učio svoje prve korake kao što je slučaj i sa većinom drugih sportista. Ono što je zanimljivo jeste da sam se još kao mali zanimao za futsal, pratio naše klubove i igrače i stekao dojam da je to sport kojim se želim baviti u budućnosti. Početkom srednje škole stigao sam u svoj matični klub, MNK Bosna Kompred iz Tuzle. Tu sam proveo tri prelijepe godine. Od ove sezone, član sam najtrofejnijeg futsal kluba u našoj zemlji, GFC Sarajevo – ističe Alibašić.

Kaže kako uz dobru organizaciju i planiranje, uspijeva uskladiti fakultetske, ali i klupske i reprezentativne obaveze, navodećio da je za bilo kakav uspijeh potrebno veliko odricanje, trud, rad i želja.

-Mišljenja sam da se sve može uskladiti ukoliko to zaista želimo, te da su prepreke tu da ih rušimo. Što se tiče broja treninga, to nije fiksna stvar. Ponekad je to jedan, ponekad dva treninga dnevno, a naravno postoje i dani za odmor. Vikend je većinom rezervisan za takmičarske utakmice gdje treba da pokažemo ono što smo u toku sedmice naučili i uvježbali – navodi Alibašić, govoreći o dinamici aktivnosti i obaveza.

Ono što je karakteristično za futsal jeste slabija prepoznatljivost ovog sporta u javnosti, ali Alibašić naglašava da se situacija na tom polju mijenja.

-Futsal je sport koji u godinama iza nas nije bio toliko poznat, međutim u posljednje vrijeme, to je sport u velikoj ekspanziji, kako u našoj zemlji, tako i u Evropi i cijelom svijetu. Često u javnosti možemo čuti da je to najljepši sport na svijetu, sve više ljudi se zanima za njega, a isto tako imamo sve više ulaganja i sve veći broj futsal stručnjaka i trenera, što je znak da se ide pravim putem i da je pred futsalom svijetla budućnost – kaže Alibašić.

Ističe da situacija u BiH, kao i nezainteresiranost i neaktivnost nema opravdanja te smatra da je potrebno zajedničkim snagama probuditi svijest kod mladih.

-Sport je nešto što nas gradi kroz život i ima puno više uticaja na nas nego što mi to mislimo. Imamo dovoljno stručnih i školovanih kadrova koji su tu uvijek otvoreni za pomoć, tako da ne bismo smjeli prebacivati krivicu na druge, već dati svoj maksimum i iskoristiti svaku priliku koja nam se pruži – ističe Alibašić.

Iako posljednje dvije utakmice turnira nije igrao zbog povrede leđa na jednoj od utakmica, izražava žaljenje, ali i nadu da će uskoro, s obzirom da se osjeća bolje, nastaviti i nastupiti na završnici turnira.

Što se tiče samog međunarodnog turnira U19 selekcija, nakon okupljanja i odrađenih mini priprema u Zenici, bh. reprezentativci su otputovali u Vrnjačku Banju gdje je u toku turnir juniorskih reprezentacija pod nazivom “Futsal Love Serbia”. Ovo je jedna od prilika za uigravanje i upoznavanje ekipe pred kvalifikacione utakmice za EURO koje su na rasporedu u martu naredne godine.