podrška eufor-u

Delegacija EU u BiH podržava produženje izvršnog mandata operacije Althea

eufor – pixsell
26.06.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U bazi EUFOR-a u Butmiru odrzana je svecana primopredaja duznosti zapovjednika misije izmedju general-bojnika Martina Dorfera i general-bojnika Reinharda Trischaka. General-bojnik Dorfer bio je na celu misije EUFOR-a od ozujka 2018. godine. General-bojnik Trischak dolazi s mjesta ravnatelja Odjela za vojne politije Ministarstva obrane Austrije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

EU ponovo naglašava svoju punu podršku visokom predstavniku, njegovom mandatu i ovlaštenjima

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravlja produženje izvršnog mandata operacije Althea u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

EUFOR nastavlja biti važnim elementom u jačanju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, što su osnovni preduslovi za napredak na reformskom putu ka EU. Kroz EUFOR, EU ostaje posvećena pružanju podrške BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

EU ponovo naglašava svoju punu podršku visokom predstavniku, njegovom mandatu i ovlaštenjima.

– Radujemo se nastavku dobre saradnje sa Uredom visokog predstavnika po pitanju preostalih uslova/ciljeva agende 5+2. EU će nastaviti pružati podršku zemlji u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, istaknuto je u saopćenju.