Alić: Amel Tuka pravi čuda

amel-tuka-u-finalu1

Ove godine Bosna i Hercegovina imala je tri atletičara, Kemala Mešić, Hamzu Alića i Amela Tuku, koji su uspjeli ispuniti visoke norme za nastup na Svjetskom atletskom prvenstvu, što se održava u Pekingu.

Iako nije uspio da ostvari bolji rezultat na prvenstvu, Hamza Alić je još prije polaska na takmičenje rekao da je presretan da su se pojavaila nova mlada imena koja dižu bh. atletiku na jednu visoku razinu.

hamza-alic– Amel Tuka pravi čuda. Ono što je ostvario u ovoj sezoni je odlično. Biti najbolji na svijetu u toj disciplini, na 800 metara, govori dovoljno za sebe. On je napravio najbolji rezultat svih vremena kada je u pitanju bh. atletika. On je možda i najbolji sportista u ovom trenutku u našoj zemlji. Smatram da će napraviti još bolje rezultate. Imam običaj reći da ovo što je napravio sada, samo zatišje pred buru. Očekujem od njega puno više i da dođe do medalje na Svjetskom prvenstvu. To bi bilo nešto veliko, nešto veličanstveno za našu državu – kazao je prije polaska za Peking sjajni Hamza Alić, i evo obistinilo se s odličnim rezultatom Amela Tuke.

On vjeruje u mlade snage, prije svega u Tuku, Kemala Mešića i Mesuda Pezera, i iskreno se nada da će ovi mladi momci, doći na jedan bolji, veći nivo i da će ostvarivati bolje rezultate.

– Smatram da se naši talenti trebaju usmjeravati u atletiku, sam sistem treninga je sada daleko bolji nego ranije. Imamo talente i može se učiniti puno toga u kraljici sportova – rekao je Alić.