“Fantom na 800 metara”: Ostalo je snage za finale

tuka-peking-sp111

Na Svjetskom prvenstvu u atletici, koje se održava u Pekingu, do 30. augusta, sutra će u finalnoj utrci na 800 metara nastupiti naš trenutno najuspješniji atletičar Amel Tuka, koji nas je u subotu i nedjelju obradovao sjajnom formom postigavši u kvalifikacijama najbolje vrijeme od svih natjecatelja.

Tuka je još jednom potvrdio svoju izuzetnu ovogodišnju formu i stvorio uvjete da se od atletičara s najboljim ovogodišnjim rezultatom na 800 metara u svijetu nadamo mogućem osvajanju jedne od medalja.

On je u kvalifikacijama pokazao da ima osnova nadanjima ljubitelja atletike, o čemu kazuje i recentna najava komentatora njemačkog sportskog kanala ‘Eurosport’, koji je najavljujući njegovu utrku u polufinalu kazao: “A sada treće polufinale na 800 metara s fantomom, ne ‘Fantomom iz opere’ nego fantomom na 800 metara, Amel Tuka iz BiH.”

[quote_right]Tokom njegovog predstavljanja pred kamerama uoči starta trke, komentator je rekao: “O, čovječe, kako ovaj čovjek trči, to je za nepovjerovati”.[/quote_right]

Čemu se možemo nadati u velikom nastupu u finalnoj utrci prvenstva na 800 metara – pitali smo Amela Tuku, dok se spremao sinoć na počinak u pekingškom hotelu?

“Ispunio sam svoj cilj, želio sam to veliko finale. Prva mi je trka bila malo nervozna, osjećao sam veliki pritisak, ali sam bio rasterećen u polufinalu u kojem nisam dao sve od sebe i ostalo je još snage, ako Bog da, za finale. Pobijedit će onaj kome je ostalo snage nakon kvalifikacija, a svi smo mi spremni, ovo je osam najboljih na svijetu tako da se niko ne smije podcijeniti, svi su favoriti za medalje. Ja mislim da će se odlučivati do posljednjeg metra i bit će neizvjesno”, rekao je Tuka za Fenu.

Ima li Amel dovoljno snage da se i u finalu nosi sa konkurencijom?

“Ne razmišljam o tome i oni su morali dati sve od sebe. Svaka je trka taktička i ostavlja male posljedice na takmičara, imamo dva dana za odmor, ja ću dati sve od sebe, i potruditi ću se da ponovno obradujem svoje ljude. Najvažnije mi je, bez obzira koji plasman ostavim, da imam podrušku od svojih prijatelja i sugrađana, od svih Bosanaca i Hercegovaca, jer ovo mi je samo dodatni motiv za naredne sezone, za Evropsko prvenstvo, Olimpijske igre, tako da mi ovo ulijeva sve više samopouzdanja da radim za sljedeću sezonu”, ističe Tuka.

Ljubitelji sporta u BiH su na nogama, u Zenici i Kaknju će se organizirati javno gledanje Svjetskog prvenstva na otvorenom i finale će sigurno je dići cijelu zemlju na noge?

“Meni je to veliki motiv, jer i ovo sve što radim, radim za svoju zemlju. Želim da ostavim dobar utisak i da svoju zemlju predstavim najbolje što mogu. Ovdje su svi pozitivni prema meni i upoznati su sa mojom zemljom. Drago mi je da je moj narod uz mene i dat ću sve da ih obradujem. To me čini ponosnim i svakako ću imati na umu da je moj narod uz mene”, kazao nam je dan pred veliko finale Amel Tuka.

Njegova skromnost kazuje i koliko čvrsto stoji na nogama, da ga uspjesi nisu ponijeli i da zna da mora raditi još puno da napravi najbolji rezultat u svojoj karijeri.

“I prije sam govorio da treba biti umjeren u svemu, znam da još trebam treninga i staža za velika takmičenja, ovo su takmičenja na kojima imate kvalifikacije, polufinale i finale, tako da me ne brine, ja sam svoj cilj ispunio. Očekuju me velike trke, tako da kako god bude u finalu ja sam zadovoljan, kao i moj trener koji mi je rekao da je zadovoljan, da sam uradio odličan dio i iznenadili smo sami sebe ove godine. Drago mi je da su i ljudi zadovoljni šta smo napravili, jer u atletici ne može ništa preko noći i nije baš lako osvojiti medalju, kako god to izgledalo pored malih ekrana lako, ali nije to baš tako vjerujte. Znam da će biti teško u finalu, ali ko god želi da me pobijedi morat će dati više od sto posto od sebe da me pobijedi, eto to je sport i uspjeh”, kazao je za Fenu Tuka.

Sjajni Kakanjac Amel Tuka trči svoju prvu finalnu utrku na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, koja će biti i u direktnom televizijskom prijenosu, neka je istrči uz veliki rudarski pozdrav “SRETNO”.