Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić: Ne treba isključiti razgovore sa SDA

radoncic-covic1

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić rekao je da se ova stranka ne nudi da uđe u vlast, ali i da smatra da su razgovori sa SDA o političkoj situaciji, te evroatlantskom putu i povratku unutarbošnjačkog dijaloga potrebni i da ih ne treba isključivati.

“SBB i ja nismo tražili razgovore ni sa kim, već je Dragan Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, tražio sastanak sa mnom, kao liderom opozicije i predsjednikom druge najjače stranke u Federaciji BiH”, rekao je Radončić povodom izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je “SBB dobrodošao u koaliciju na federalnom nivou”, te da će se rado odazvati Radončićevom pozivu.

Radončić je naveo da je SBB obećao Čoviću da će razmotriti ideje koje je on saopštio u ime vladajuće koalicije, te da će o svemu ozbiljno razmisliti i uskoro ga obavijestiti.

“Mi se ne nudimo da uđemo u vlast. Ponavljam da čak nismo ni zainteresovani za cijelu priču. Nakon Kolegijuma SDA možemo reći da nas mirniji tonovi iz te stranke iskreno raduju, ali da nema nikakvog razloga da ja, kao predsjednik SBB-a, tražim ili predlažem susret sa predsjednikom SDA. I to u poznatoj situaciji kada za to ne postoje nikakve ozbiljne političke predispozicije u smislu potencijalnog koaliranja”, naveo je Radončić.

On je za “Dnevni avaz” rekao da smatra da ima obavezu da pozove Čovića na uzvratni razgovor i da će to i učiniti, navodeći da su zaključci Kolegijuma SDA “njihova interna stvar koja SBB uopšte ne obavezuje, niti specijalno intrigira”.

“U tom smislu, nije realno očekivati da će neko iz SBB-a tražiti sastanak sa Izetbegovićem na temu ulaska SBB-a u bilo koju vlast, iako smatramo da razgovori između dvije velike stranke o političkoj situaciji, te evroatlantskom putu i povratku unutarbošnjačkog dijaloga jesu potrebni i ne treba ih isključivati”, rekao je Radončić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je večeras da je SBB BiH dobrodošao u koaliciju na nivou FBiH.