Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alić se nada plasmanu u finale EP-a u Amsterdamu

hamza alic

Bosanskohercegovački bacač kugle Hamza Alić nada se plasmanu u finale evropskog prvenstva koje u srijedu počinje u Amsterdamu.

Alić, koji je nastariji član petočlanog bh. tima, vjeruje da može do zacrtanog cilja.

– Moja su očekivanja uvijek realna, očekujem da prođem u finale. Mislim da sam negdje na toj granici, imam 14.-15. rezultat ove godine u Evropi. Treba napraviti nekih 20 metara u tim okolnostima kako bi se prošlo u finale – kazao je Alić za Fenu uoči polaska u Amsterdam.

– Svako veliko takmičenje za mene predstavlja veliki izazov, moja trenutna forma je dobra, a istina, mogla je još bolja biti. Od nas trojice nadam se da će barem jedan imati svoj dan i ostvariti zacrtan cilj. Konkurecija je ogromna, ali svi imamo iste uslove i moramo se potruditi da napravimo najviše što možemo – dodao je Alić.

Na ovogodišnjem evropskom prvenstvu nastupit će rekordan broj učesnika, čak 1.473 takmičara iz 50 zemalja će se boriti u 22 muške i ženske discipline.

– Mi smo oduševljeni što vidimo visok nivo interesovanja sportista i timova da se takmiče na ovogodišnjem evropskom atletskom prvenstvu koje se prvi put organizuje u Holandiji. Amsterdam je spreman da bude domaćin Evropi, kao nikada prije i radujem što ću vidjeti nove prvake – rekao je predsjednik Evropske atletske federacije Svein Arne Hansen.

Među učesnicima je najbrojnija delegacija Njemačke sa 110 takmičara, Velika Britanija i Sjeverna Irska će se predstaviti sa po 103 takmičara, Španjolska sa 89, Ukrajina 85, Italija i Poljska po 76, te Francuska sa 73 učesnika.

Prvi put na evropskom prvenstvu održati će se takmičenje u polumaratonu na kojem će 192 takmičara trčati u centru Amsterdama.

Za predstavnike Atletskog saveza Bosne i Hercegovine ovo će biti osmi nastup na prvenstvu, a predstavljat će nas pet atletičara, Amel Tuka, Dejan Mileusnić, Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer. Do sada učesnici iz BiH nisu imali osvojenih medalja, a najbolji rezultat je ostvario Amel Tuka 2014. godine, kada je bio šesti u finalu trke na 800 m, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH.

Ove godine Bosna i Hercegovina bi mogla osvojiti i prvu medalju na ovom takmičenju, za koju je najozbiljniji kandidat najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

U bacanju kugle imamo tri predstavnika, što je posebna rijetkost da jedna mala država poput Bosne i Hercegovine ima tri predstavnika u jednoj disciplini. Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer imaju za cilj ulazak u finale, a s obzirom na to da je ovo olimpijska godina i svi takmičari sve podređuju olimpijskim igrama u Riju, u finalu sve je moguće.