Olimpijske igre

Amel Tuka finalnu trku na 800 metara završio na šestoj poziciji

Loš start i naguravanje u početku utrke bilo je presudno što se Tuka nije bolje pozicionirao pred finiš, te njegov sprint u finišu nije bio dovoljan da se probije među prve tri pozicije

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka na Olimpijski igrama u Tokiju u finalu utrke na 800 metara završio je na šestoj poziciji, te tako nije uspio osvojiti prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu.

Tuka je nadmetanje na Olimpijadi okončao na šestom mjestu s vremenom 1:45.98 minut.

Loš start i naguravanje u početku utrke bilo je presudno što se Tuka nije bolje pozicionirao pred finiš, te njegov sprint u zadnjih 200 metara nije bio dovoljan da se probije među prve tri pozicije.

Zlatnu medalju osvojio je Kenijac Emmanuel Kipkurui Korir s vremenom 1:45.06 minut, dok je srebro pripalo njegovom zemljaku Fergusonu Cherulyotu Rotichu (1:45.23). Do bronzanog odličja stigao je Poljak Patryk Dobek koji je istrčao vrijeme 1:45.39 minut.

Tuka je trčao u drugoj stazi, a osim njega nastupili su Nigel Amos iz Bocvane, Francuz Gabriel Tual, Poljak Patryk Dobek, Kenijac Kipkurul Emmanuel Korir, Amerikanac Clayton Murphy, Kenijac Cherulyot Ferguson Rotich, Španac Adrian Ben i Australac Peter Bol.

Uskoro opširnije…