Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amel Tuka prvak Dijamantske lige u Monacu: Trčao sam za svoju dušu

amel-tuka-dijamantska liga

Bh. atletičar Amel Tuka večeras je na svom prvom nastupu na Dijamantskoj ligi u društvu najboljih atletičara u Monacu u utrci na 800 metara osvojio prvo mjesto, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tuka je u trci u Monte Carlu ostvario vrijeme od 1:42.51 što mu je bilo dovoljno za prvo mjesto.

[pull_quote_right]Sjajna utrka donijela je novi državni rekord 1,42:51[/pull_quote_right]

Tuka je ponovo oborio bosansko-hercegovački i balkanski rekord, te popravio najbolji rezultat ove godine u Evropi sa 1.42.51, pretrčavši nekoliko favoriziranih 800-metraša na Dijamantskoj ligi u Monte Karlu.

Inače, u Dijamantskoj ligi se takmiče najbolji atletičari.

Tuka je nakon dobrog rezultata iz Madrida prije nekoliko dana osigurao mjesto za utrku u Monte Carlu.

Sjajna utrka donijela je novi državni rekord 1,42:51 kojim je pokazao da se nalazi u odličnoj formi pred naredna takmičenja u ovom elitnom nadmetanju trenutno najboljih na svijetu.

amel tuka monaco

U izjavi za Fenu Amel Tuka je istakao da je večeras trčao za svoju dušu i sve one koje je poziv za nastup u Dijamantskoj ligi obradovao kao i njega.

– Hvala svima koji mi pomažu, ja sam ovo sam čekao godinama i dočekao. Hvala onima koji mi daju podršku i neka znaju da su dio ovog uspjeha. Ovaj rezultat je moj veliki uspjeh, ali i bosansko-hercegovačke atletike. Trku sam istrčao u rangu najboljih, ali sam je zaista istrčao za svoju dušu. Sada moram da se skoncentrišem na treninge, da sa trenerom nastavim raditi i hvala bh. medijima na podršci – rekao je Tuka za Fenu.

amel tuka monaco1

Trenerski tim našeg rekordera ističe da je Amel Tuka ispunio planirani rezultat, a nakon večerašnje utrke će nastaviti sa trenažnim procesom u Italiji.

https://www.youtube.com/watch?v=_SJ1zlUw_ck