Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanada, Norveška i Švedska najuglednije zemlju u svijetu

reputacija mapa

Prema rezultatima studije koju je proveo danski Institut za reputaciju sa sjedištem u Kopenhagenu, zemlje sa najboljom reputacijom i imidžom u svijetu su Kanada, Norveška i Švedska, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvještaj, u kojem je ispitano 48.000 osoba u zemljama G8 i 30.000 iz zemalja izvan te skupine, pokazao je da je Kanada zemlja sa najboljim ugledom u svijetu, odnosno da je to najprivlačnija zemlja.

[pull_quote_right]Od 20 zemalja sa najboljim uglednom u svijetu, njih 15 su evropske[/pull_quote_right]

U ovoj studiji ispitanici su odgovarali na pitanja da li imaju “dobar osjećaj” o određenoj zemlji i koja od ponuđenih zemalja posjeduje “dobar ugled” u svijetu.

Nakon Kanade, zemlje sa najvećim ugledom u svijetu su Norveška, Švedska, Švicarska, Australija, Finska, Novi Zeland, Danska, Holandija i Belgija.

Također, među najboljih 20 se nalaze i Irska, Austrija, Velika Britanija, Italija, Njemačka, Japan, Španija, Portugal, Francuska i Singapur.

Inače, od 20 zemalja sa najboljim uglednom u svijetu, njih 15 su evropske čime se može zaključiti da Evropa kao kontinent ima vrlo dobar ugled u svijetu.

Inače, danski institut posljednjih nekoliko godina objavljuje pomenuti izvještaj kako bi pomogao zemljama da poboljšaju njihov međunarodni ugled.