Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amel Tuka sportista godine u BiH

amel_tuka_sportista_godine
FOTO I.Kralja / Fokus.ba

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka proglašen je sportistom godine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Tuka je također izabran i za najboljeg sportistu BiH u konkurenciji seniora, dok je u konkurenciji seniorki najbolja u godini na izmaku džudistkinja Aleksandra Samardžić.

“Hvala na podršci tokom svih ovih godina, posebno u 2016. Hvala prijateljima i mojim roditeljima. Hvala vama koji podržavate sport i dajete svoje vrijeme i svoja sredstva. Kako god primam pohvale tako volim primati i kritike, te iz toga nastojim postati bolji čovjek i sportista. Ova godina nije bila kao prošla, ali tako to ide. Dragi Bog vam podari uspjeh i stavi vas na iskušenje, a onda vam ne podari uspjeh pa vas opet stavi na iskušenje”, kazao je Tuka.

U konkurenciji za najboljeg sportistu BiH bili su bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić te džudista Mitar Mrdić, a u konkurenciji seniorki džudistkinja Larisa Cerić i plivačica Amina Kajtaz.

Aleksandra Samardžić i Larisa Cerić

Aleksandra Samardžić i Larisa Cerić

Ženski nogometni klub SFK 2000 Sarajevo proglašen je najboljim sportskim klubom, dok je nogometna U17 selekcija BiH dobila nagradu za najbolju bh. reprezentaciju.

Selektor U17 nogometne reprezentacije BiH Sakib Malkočević proglašen je najboljim trenerom u BiH.

amel_tuka_sportista_godine_11

Najbolja mlada sportistkinja BiH u proteklih 12 mjeseci je streljačica Tatjana Đekanović, a najbolji mladi sportista je džudista Toni Miletić.

amel_tuka_sportista_godine_1 amel_tuka_sportista_godine_3 amel_tuka_sportista_godine_5

Specijalnu nagradu međunarodnog olimpijskog komiteta osvojio je generalni direktor Prevent Grupacije i osnivač Fondacije ”Hastor” – Nijaz Hastor, a nogometni radnik Denijal Pirić nagrađen je za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta.

Nagrada ”Promotori sporta Bosne i Hercegovine” pripala je Teniskom savezu BiH, Tomislavu Cvitanušiću i Mustafi Mehiću, te Harisu Jahiću.

Nagrađeni sportisti iz porodice neolimpijskih sportova su kickbokser Mirza Pramenković i igrač bilijara Sanjin Pehlivanović.

Posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat pripala je košarkašu Džananu Musi i karatistkinji Ivoni Čavar.

amel_tuka_sportista_godine_15 amel_tuka_sportista_godine_13

Novinar Federalne novinske agencije (FENA) Vanja Tolj dobio je nagradu za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti.

Nagrade za uspješan dugogodišnji trenerski rad dobili su Sulejman Begović (košarka), Fikret Bečić (džudo) i Giovanni Ghidini (atletika).

Atletski klub Sarajevo i Sportski savez Grada Mostara dobili su nagrade za realizaciju infrastrukturnih sportskih projekata.

amel_tuka_sportista_godine_12 amel_tuka_sportista_godine_10 amel_tuka_sportista_godine_9 amel_tuka_sportista_godine_8 amel_tuka_sportista_godine_7