Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brittney griner

Američka košarkašica osuđena na zatvor u Rusiji prebačena u kaznenu koloniju

Brittney-Griner

Griner, inače dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, osuđena je 4. avgusta

Američka košarkašica Brittney Griner koja je u Rusiji osuđena na devet godina zatvora zbog navodnog posjedovanja ulja kanabisa prebačena je iz pritvora u rusku kaznenu koloniju, u kojoj će izdržavati kaznu. Vijest je saopćio njezin pravni tim, a dolazi nakon što joj je ruski sud prošlog mjeseca odbio žalbu na presudu.

“Brittney je prebačena iz pritvorskog centra u Ikshi 4. novembra. Sada je na putu za kažnjeničku koloniju. Nemamo nikakvih informacija o njenoj tačnoj trenutnoj lokaciji niti njenom konačnom odredištu”, stoji u saopćenju advokatskog tima.

“Administracija nastavlja neumorno raditi kako bi osigurala njeno oslobađanje… Kao što smo već rekli, vlada SAD-a dala je značajnu ponudu Rusima za rješavanje neprihvatljivih i pogrešnih pritvaranja američkih građana”, rekla je glasnogovornica bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Griner, inače dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, osuđena je 4. avgusta nakon što je policija u njenoj prtljazi u moskovskoj zračnoj luci pronašla pribor za pušenje koji je sadržavao ulje kanabisa.

Griner je priznala da je pribor imala u svojoj prtljazi, ali je rekla da ga je spakovala slučajno u žurbi i da nije htjela kršiti zakone. Njen advokatski tim sudu je dostavio i dokumente koji potvrđuju da joj je kanabis bio pripisan kao lijek za liječenje bolova.