Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biden potvrdio

Rusija oslobodila američku košarkašicu u zamjenu za ozloglašenog trgovca oružjem

Brittney Griner

Predsjednik Biden je u svom tvitu objavio sliku iz Ovalnog ureda zajedno s Grinerinom suprugom Cherelle. “Prije nekoliko trenutaka razgovarao sam s Brittney Griner. Na sigurnom je. U avionu je. Na putu je kući”, napisao je

SAD i Rusija razmijenile su zatvorenu američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je u američkom zatvoru proveo 12 godina. Zamjenu je odobrio predsjednik Joe Biden posljednjih dana, rekli su izvori za CBS. Griner je uhapšena na moskovskom aerodromu u februaru zbog posjedovanja ulja kanabisa, a prošlog mjeseca poslana je u kaznenu koloniju.

Predsjednik Biden potvrdio je njeno oslobađanje u tweetu, rekavši da je na sigurnom i da je u avionu kući. Bidenova administracija predložila je razmjenu zarobljenika prošlog jula, svjesna da je Moskva dugo tražila Boutovo oslobađanje. Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je razmjenu i reklo da se dogodila na aerodromu u Abu Dhabiju.

Predsjednik Biden potpisao je nalog za puštanje Bouta na slobodu, čime mu je zamijenjena 25-godišnja zatvorska kazna.

Viktor Bout prodavao je oružje gospodarima rata i odmetničkim vladama, postavši jedan od najtraženijih ljudi na svijetu. Prozvan “trgovcem smrti” zbog trgovine oružjem u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza, njegovi podvizi nadahnuli su holivudski film “Gospodar rata” iz 2005., koji se djelomično temeljio na njegovom životu. Njegovu tajnovitu karijeru do kraja je doveo razrađeni američki napad 2008., kada je uhapšen u hotelu u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku, uz bijes ruske vlade.

Izručen je dvije godine kasnije, a posljednjih 12 godina proveo je u američkom zatvoru zbog urote za potporu teroristima i ubijanje Amerikanaca. Kada su tokom ljeta počeli pregovori o puštanju Grinerove na slobodu, SAD je također jasno stavio do znanja da želi da bivši marinac Paul Whelan također bude oslobođen. Međutim, Whelan, kojeg Rusija optužuje za špijunažu, nije spominjan u sklopu razmjene zarobljenika.

Predsjednik Biden je u svom tvitu objavio sliku iz Ovalnog ureda zajedno s Grinerinom suprugom Cherelle. “Prije nekoliko trenutaka razgovarao sam s Brittney Griner. Na sigurnom je. U avionu je. Na putu je kući”, napisao je.