Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno iz komiteta

Američki olimpijci će biti vakcinisani prije Olimpijade u Tokiju

Najavljeno je da će svi biti vakcinisani prije posljednjeg kruga kvalifikacija, izvještava francuska novinska agencija AFP

Rukovodstvo američkog Olimpijskog komiteta (USOPC) potvrdilo je da će svi sportisti ove zemlje, kandidati za ljetne olimpijske igre u Tokiju, biti vakcinisani protiv covid-19.

Najavljeno je da će svi biti vakcinisani prije posljednjeg kruga kvalifikacija, izvještava francuska novinska agencija AFP.

Izvršna direktorica američkog Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Sarah Hirshland rekla je da brzina cijepljenja u SAD-u znači da se sportisti mogu cijepiti prije kontrolnih i kvalifikacionih utakmica za OI.

– Optimističniji smo nego ikad u nadi da će se sportisti američkog tima lako i jednostavno vakcinisati prije igara. Nadamo se da će neki biti cijepljeni i prije kvalifikacija – izjavila je Hirshland.

Dodala je da će široka baza američkih sportista imati pristup vakcini brže nego što su mislili u početku.

– Ovo su sjajne vijesti i osjećamo se zaista pozitivno zbog napretka koji vidimo ovdje u SAD-u, u korist američkih sportista kao i međunarodnih sportista koji trenutno žive i treniraju u našoj zemlji – dodala je Hirshland.

Oko 62 miliona ljudi u SAD-u već je primilo jednu ili više doza vakcine, što je oko 19 posto odrasle populacije, dok je Bijela kuća postavila cilj da do maja cijepi 270 miliona odraslih.