Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ko o čemu...

Dodik tvrdi da je Palmeru rekao kako “RS razmišlja o mirnom razlazu”

palmer dodik

“Rekao sam mu i da BiH ne funkcioniše i da treba da razmišlja o tome da se mirno raziđe. Rekao sam mu da bi to mogla biti ozbiljna alternativa o kojoj treba razmišljati”, naveo je Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je “da se na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS brani pravo Republike Srpske da se visoki predstavnik bira u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma koji definiše način njegovog izbora tako da se s time slože i to traže zemlje potpisnice tog aneksa, među kojima je i RS”.

Dodik je naglasio da se stav RS i institucija ovog bh. entiteta u tom pogledu mora poštovati.

On je potvrdio da je razgovarao sa specijalnim predstavnikom State Departmenta za zapadni Balkan Matthewom Palmerom o situaciji u Bosni i Hercegovini i da mu je rekao da je RS protiv dolaska visokog predstavnika. Kako su jučer mediji objavili, Palmer se sa Dodikom čuo za vrijeme zasjedanja Narodne skupštine.

“Rekao sam mu i da BiH ne funkcioniše i da treba da razmišlja o tome da se mirno raziđe. Rekao sam mu da bi to mogla biti ozbiljna alternativa o kojoj treba razmišljati”, naveo je Dodik u završnoj riječi u NSRS o ocjeni rada visokog predstavnika, primjeni Dejtonskog sporazuma u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.