Analiza tradea Nurkić-Plumlee: Da li je ovo pun pogodak za Blazerse?

nurkic

„Eppur si mouove!“ – uskliknuli su NBA fanovi pročitavši najnovije vijesti vezane za najdraži sport.

Krećemo se lagano prema trade deadlineu, a osim realtivno nebitne razmjene centara između Charlotte Hornetsa i Milwaukee Bucksa, nije bilo nekakvih događanja. Sve do danas.

Naime, popodne je stigla vijest da je došlo do razmjene između Portland Trail Blazersa i Denver Nuggetsa. Portland je tako dobio Jusufa Nurkića i pick prve runde 2017. (via Memphis), a Denver Masona Plumleeja i pick druge runde 2018.

Prvo, pogledajmo što ovaj trade znači za Portland. Ova ekipa se grčevito bori za ulazak u playoff te su trenutno na 9. mjestu Zapadne konferencije s jednom utakmicom zaostatka za upravo – Denver Nuggetsima, piše u svojoj analizi portal nbacro.com.

Ogromnu lovu su opravdano osigurali svojim zvijezdama, Damianu Lillardu i CJ McCollumu, ali i Allenu Crabbeu, Meyersu Leonardu i Evanu Turneru koji te ugovore nisu zaslužili.

Stoga imaju drugi najveći payroll u ligi (120 miliona), a dogodine taj iznos dodatno raste.

Mason Plumlee je igrač na ultra malom ugovoru (2,3 miliona) koji na ljeto ističe. Dobrim igrama osigurao je podebljanje te plaće, a Portland jednostavno nije u prilici potrošiti još novaca.

Mason je sjajan pick and roll igrač i dodavač te je vrlo borben i energičan, ali nije dovoljno dobar kao zaštitnik obruča, pogotovo u timu kao Portland čija obrana na perimetru je užasna. Tako da je njegova razmjena potpuno logična, što zbog ističućeg ugovora, što zbog činjenice da mu igračka vrijednost možda više nikada neće biti ovako visoka.

Poziciju centra su već ovo ljeto pokušali riješiti dovođenjem Festusa Ezelija koji zbog povrede izgleda neće biti rješenje, a sada nastavljaju tim tragom.

Jusuf Nurkić ima tek 22 godine i još dvije godine rookie ugovora. Ove sezone za Denver je bilježio brojke od 8 poena, 5.8 skokova, 1.3 asista i 0.8 blokada, uz 50% šuta iz igre, za samo 18 minuta na terenu.

Glavnina njegovih poena dolazi iz neposredne blizine koša te se njegova napadačka igra bazira na igri na niskom postu ili na rollanju nakon bloka. Ako ćemo gledati sliku sadašnjosti, Juka je mali downgrade u odnosu na Plumleeja.

No, ako smo se već složili da je trade bio logična stvar, onda je šira slika puno bitnija, a Nurkić jako dobar ulov.

Za napredak sigurno ima prostora. Za početak, u napadu sigurno neće timu pružati ono što je mogao njegov prethodnik, ali njegove prethodno opisane kvalitete uz solidan ofanzivni skok, mogle bi Portlandu pružiti novu dimenziju u godinama koje dolaze.

Njegova „ludost“ i nepredvidljivost, iako simpatične, mogu biti dvosjekli mač. Pogotovo u odbrani gdje ga to povremeno košta iskakanja iz shema timske obrane.

Ipak, njegov upside na tom dijelu parketu je veći nego Plumleejev, pogotovo jer Portland igra vrlo konzervativan tip odbrane u kojem se od centara ne traži iskakanje prema vani, a upravo to odgovara tipu centra kao Jurkić koji samom svojom visinom i masom može biti smetnja protivnicima na putu do obruča.

Dakle, kratkoročno Portland ostaje tu gdje jest, a dugoročno dobija dvije sezone da testira je li Jusuf Nurkić njihov centar budućnosti.

Bonus u svemu tome je pick prve runde koji dolazi od Memphisa što znači da će biti van lutrije, ali je svejedno vrijedan dodatak na dubokom draftu koji dolazi.

Ocjena: 5

Sa strane Denver Nuggetsa, ovaj potez ima puno manje smisla.

Odlučeno je da je Nikola Jokić kamen temeljac franšize, a Nurkić je time postao višak pa, iako ima još dvije godine ugovora, vjerovatno su požurili s ovim tradeom kako mu ne bi oborili vrijednost nedostatkom minuta ili nekakvom povredom.

Ipak, ovakav smjer kretanja nije u potpunosti logičan. Denver je tim budućnosti kojoj je prije svega potrebno strpljenje.

Njihovi veterani poput Danila Gallinarija, Wilsona Chandlera, Jameera Nelsona ili Darrella Arthura nalaze se u izlogu i čeka se dovoljno dobra ponuda kako bi ih ustupili nekom od zainteresiranih.

Umjesto rješavanja tih veterana, prvi potez na tržnici bio je dovođenje veterana, a rješavanje mladog centra. Nelogično, zar ne?

Nije valjda da su u Denveru već poletjeli zbog tričave 8. pozicije koju zasada drže pa su se okrenuli sadašnjosti umjesto budućnosti (Jokić je i sadašnjost i budućnost, da ne bi bilo zabune)?

Plumlee im kratkoročno može biti korisniji od Nurkića, pogotovo kao back-up centar što bi po tipu igrača i trebao biti.

Štoviše, možda ne bi bio loše trajno rješenje kao rezerva, ako bi na ljeto pristao ostati za razumnu svotu kao veteransko prisustvo dok mladi stasaju. Iako je vrlo upitno je li to namjera Nuggetsima.

Ono što je sasvim van pameti je davanje picka prve runde.

Uzevši sve faktore u obzir, Nurkić bi valjda trebao imati veću tržišnu vrijednost od Plumleeja.

Čemu onda dodavanje ovako nečeg? Istina je da Denver ionako ima dovoljno mladih igrača te dodavanje još jednog koji će biti biran izvan lutrije i nije bitno.

Pitajte samo Dannya Aingea kako pretjerano sakupljanje resursa može biti i kontraproduktivno. Međutim, zar se taj pick nije mogao upotrijebiti u nekom boljem tradeu?

Zar je na tržištu bilo toliko malo ponuda i prilika da se nije moglo više dobiti za centra Nurkićeva tipa u ligi koja je luda za mladim 7-footerima? Valjda Tim Connelly ipak najbolje zna. Ali, teško se oteti dojmu da je odricanje od ikakvog resursa bilo potrebno.

Zasad nam ovaj trade ipak ne otkriva mnogo. Nastavak pijace i ljeto koje dolazi tek će otkriti prave namjere Nuggetsa i smjer u kojem franšiza ide.

Ako je procijenjeno da Jokić i ekipa već sada mogu napraviti puno, onda bi svoje assete (kao što je bio Nurkić) trebali usmjeriti u neku poveću razmjenu kojom mogu dovesti istinsku zvijezdu tipa Jimmy Butler i ciljati više domete.

Mason Plumlee definitivno nije potez u tom smjeru.

Ocjena: 1/2