Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miro Lazović: Nećemo prihvatiti diktat većine u Gradu Sarajevu

miro lazovic

“Blok ljevičarskih, građanskih i nezavisnih zastupnika u Vijeću Grada Sarajeva danas je napustio konstituirajuću sjednicu zbog kontinuiranog pravnog nasilja većine okupljene oko SDA i SBB-a. Miro Lazović, potpredsjednik SDP BiH i šef Kluba vijećnika SDP BiH u Gradsko vijeće Sarajeva, poručio je da je ovakav potez najavljen već u petak i da je ishod zajedničkog dogovora lijevog bloka.

„Nisu se stekli uslovi za nastavak konstituirajuće sjednice zbog kršenja Poslovnika i Statuta Grada Sarajeva. Smatramo da se mora napraviti međustranački dogovor prije nastavka konstituirajuće sjednice, na kojem bi se postigao dogovor između svih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, i u skladu sa Poslovnikom izvršio adekvatan raspored vijećnika u radnim tijelima.

Ne prihvatamo sastav Komisije za izbor i imenovanja, koja je samovoljom i preglasavanjem usvojena na početku konstituirajuće sjednice, jer taj čin predstavlja drastično kršenje Člana 16. Poslovnika Gradskog Vijeća i predstavlja nagovještaj prakse u kojoj bi diktat većine bio iznad poslovničkih i statutarnih normi. Ta praksa nije prihvatljiva za SDP i to je kompromitacija demokratske prakse, a svakako i vrijednosti glavnog grada države Bosne i Hercegovine.

Odmah nakon nakon prekinute sjednice Klub SDP BiH je tražio sastanak predstavnika svih stranaka sa predsjedavajućim Gradskog vijeća. Prijedlog je prihvaćen i biće organizovan međustranački sastanak u srijedu 15.2.2017. na kom bi se dogovorili principi raspodjele vijećničkih pozicija u skladu sa stranačkom pripadnošću, a na bazi Poslovnika Gradskog vijeća“, poručio je Lazović.

Već na prvom dijelu konstituirajuće sjednice vijećnici okupljeni oko SDA i SBB pokazali su veliku bahatost i potpuno zanemarivanje Poslovnika. Klubovi lijevog bloka su još u petak uputili zajednički dopis kojim su ozbiljno upozorili većinu i uputili im četiri zahtjeva.

Do danas nije bilo nikakvog odgovora i vijećnici su bili primorani bojkotovati sjednicu i na taj način se oduprijeti suspenziji demokratskih prava i poslovničkih odredbi. Cilj lijevog bloka je da se sve procedure vrše shodno važećim propisima donesenim od strane Gradskog vijeća i neće odustati dok se ti propisi ne ispoštuju i dok se ne odustane od pravnog nasilja i bahatosti. Vijećnici lijevog boka su u dopisu pozvali da se što prije reaguje kako bi se moglo krenuti u realizaciju važnih aktivnosti i projekata u interesu svih građana”, stoji u saopštenju iz SDP-a

Tekst pomenutog dopisa: