Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropski pokret u BiH

Atletičar Egon Savić, favorit utrke u Zagrebu, od danas stipendista EP-a u BiH

Egon-Savic

Bez obzira kakav rezultat ostvari bh. mladi atletičar, Evropski pokret u BiH će, kako se u saopćenju dodaje, nastaviti podržavati Egona Savića, uvjereni da se radi o vanserijskom sportašu, koji uz to jednako uspješno završava obaveze na fakultetu

Mladi atletičar Egon Savić (21), favorit današnje utrke u Zagrebu, od danas je stipendista Evropskog pokreta u BiH (EPuBiH), saopćeno je iz ove asocijacije.

– Putem sporta i kulture, svaka uređena država koja drži do sebe i svojih žitelja, najbolje promovira svoje uređenje i društveno stanje. Toga smo posebno mi u Evropskom pokretu u BiH svjesni, te smo od samog osnivanja organizacije veliku pažnju posvetili sportskim uspjesima i rezultatima naših reprezentacija , klubova ili pojedinaca, koji su časno branili boje Bosne i Hercegovine – navodi se.

Iz EP-a u BiH podsjećaju da su podržavali, i na najbolji promovirali timsku sjedeću odbojku, kao jedan od najtrofejnijih sportova, ženski rukomet kao i najmultikulturalniju državnu selekciju – rukometnu reprezentaciju BiH, ali i individualne sportske heroje poput sportskih ambasadora BiH – Amela Tuke, Damira Belje, Mirze Teletovića, Razije Mujanović, Jasmina Mrkonje, Vahida Halilhodžića ili prije nekoliko dana mladu Mostarku, plivačicu Lanu Pudar, koja je sa 15-godina postala najmlađi nosilac u istoriji dodjele „Ordena Evropskog pokreta u BiH“, ali vjerovatno i jedna od najmlađih sportašica svijeta, kojoj je uručen orden neke od država svijeta za promociju sporta i svoje domovine.

– Nakon velikog uspjeha mladog atletičara Egona Savića (21 godina-član A.K. „Sarajevo“ i odnedavno državni reprezentativac za predstojeće Balkanske igre), koji je u Tuzli postigao trenutno jedno od najboljih vremena na 100 m u široj regiji, mi u Evropskom pokretu smo donijeli odluku da Savića podržimo sportskom stipendijom do kraja kalendarske 2021., u nadi da ćemo nastaviti našu suradnju i tokom naredne godine – ističu iz EP-a BiH.

Istovremeno, navode da će danas s početkom u 15 sati na Sportskom parku Mladost uz Savu započeti 48. atletski miting Dinamo Zrinjevac (kluba čije je ime svijetom pronijela Sandra Perković, zlatna hrvatska olimpijka i sportašica), uz učešće 320 takmičarki i takmičara iz sedam država, pri čemu se očekuje sjajno natjecanje, gdje će biti mnogo napada na državne rekorde, rekorde mitinga, kao i lov na norme za najveća svjetska natjecanja.

– Ono što bi nas trebalo najviše zanimati je to da će muški na 100 m trčati u sedam skupina, a žene u šest skupina. Sa najboljim ostvarenim vremenima prijavljeni su Egon Savić (10,70) iz Sarajeva i Maja Ćirić iz Beograda (11,84), dok su Zvonimir Ivašković (10,77) i Margareta Risek (11,94) oboje Hrvatska, naveći konkurenti dvojcu sa najboljim rezultatima ove sezone – navodi se u saopćenju.

Bez obzira kakav rezultat ostvari bh. mladi atletičar, Evropski pokret u BiH će, kako se u saopćenju dodaje, nastaviti podržavati Egona Savića, uvjereni da se radi o vanserijskom sportašu, koji uz to jednako uspješno završava obaveze na fakultetu.

– Ovom prilikom pozivamo društveno-političke i privredne subjekte da podrže uspješne mlade, dolazeće reprezentativce i sportiste u BiH, posebno uzimajući u obzir da je 2021. godina olimpijska godina, u kojoj ćemo, uz Amela i Lanu, sigurno imati još razloga za radovanje i što je još bitnije, za pozitivnu promociju Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.