BiH

organizovan doček

Na Sarajevski aerodrom danas dolaze američki vojnici, učesnici vježbe “Brzi odgovor 2021”

15/05/2021

Očekivani termin slijetanja aviona sa američkim vojnicima je u 10.00 sati

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas će biti organizovan doček glavnine američkih vojnika koji će učestvovati u bilateralnoj vježbi “Brzi odgovor 21/ /Immediate Response 21“”, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ceremonija počinje u 9.30 sati, a američke vojnike dočekat će ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD u BiH Eric Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH brigadni general Ivica Jerkić i komandant Štaba NATO-a u Sarajevu američki brigadni general Erik Folkestad.

Očekivani termin slijetanja aviona sa američkim vojnicima je u 10.00 sati.

Medijima će se kratko obratiti Podžić i Nelson, a pitanja novinara nisu planirana.

Nakon toga uslijedit će kratko obraćanje američkim vojnicima i zajednička fotografija.

Sve aktivnosti odvijaju se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera zaštite od pandemije virusa korona.

Bilateralna vježba „Brzi odgovor 21“, u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika, biće održana na vojnim poligonima Manjača i Glamoč, te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 2. juna.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade.

Bilateralna vježba “Brzi odgovor 21” biće održana u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF), koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.