Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Atletski savez Kenije suspendovao šestero atletičara zbog dopinga

20th+Commonwealth+Games+Athletics+yuU-wm2LeL5l

Atletski savez Kenije u petak je suspendovao šestero atletičara zbog korištenja dopinga. Među njima je Emily Chebet, dvostruka šampionka svijeta u krosu, javlja Anadolu Agency (AA).

Chebet, koja je titule u krosu osvajala 2009. i 2013. godine, suspendovana je do jula 2019. nakon što su u njenom uzorku krvi pronađeni tragovi furosemida. Ona je ove godine osvojila šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu u krosu, koje je održano u kineskom Guiyangu.

Četverogodišnju suspenziju dobile su i Francisca Koki, šampon Kenije na 400 metara s preponama i Joyce Zakari, sprinterka na 400 metara zbog upotrebe furosemida. Obje su bile pozitivne prilikom doping testiranja na Svjetskom atletskom prvenstvu održanom proteklog ljeta u Pekingu.

Suspenziju od dvije godine dobili su Bernard Mwendia, Judy Jesire i Lilian Moraa. Prvo dvoje bili su pozitivni na norandrosteron, dok su kod Moraae u uzorku pronađeni tragovi eritropoietina.

Nedavno je Svjetska atletska federacija (IAAF) izrekla suspenziju Atletskom savezu Rusije zbog masovne upotrebe doping sredstava njihovih atletičara.