zbog širenja korona virusa

ATP i WTA produžili obustavu teniskih turnira do početka juna

tenis reket (1)

Ranije je ATP obustavio sve turnire za tenisere do 27. aprila, a WTA za teniserke do 2. maja

ATP i WTA su produžili obustavu svih profesionalnih teniskih turnira zbog širenja korona virusa do 7. juna, čime je prolongirana cijela sezona na zemljanim terenima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ranije, ATP je obustavio sve turnire za tenisere do 27. aprila, a WTA za teniserke do 2. maja.

Produženje obustave pokriva zajedničke turnire u Madridu i Rimu, te ženske u Strasbourgu i Rabatu i muške u Minhenu, Estorilu, Ženevi i Lyonu. Također, ATP i WTA liste su zamrznute do daljnjeg.

Tokom ove sedmice, u utorak, Roland Garros, koji je trebao početi 24. maja, otkazan je za septembar.

“Izazovi koje je pandemija korona virusa stavila pred profesionalni tenis zahtijeva veću saradnju nego ikad od svih u teniskoj zajednici kako bi se sport kolektivno kretao naprijed u najboljem interesu igrača, turnira i navijača“, saopštili su između ostalog ATP i WTA.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 7.800 ljudi, a potvrđeno je preko 195.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 165 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.