šest novih slučajeva

U Hrvatskoj 87 osoba zaraženo koronavirusom, od ponoći nove mjere

bozinovic

Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza

U Hrvatskoj je u srijedu potvrđeno još šest slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno je 87 zaraženih, a od ponoći stupa na snagu odluka Nacionalnog štaba kojom se zatvaraju ugostiteljski objekti i trgovine osim prehrambenih i apoteka, i otkazuju se javna okupljanja i sportski događaji.

Pet zaraženih osoba je izliječeno, ukupno je testiran 1171 uzorak, a hitna je intervenirala u 321 slučaju sumnje na bolest, rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Oboljeli se nalaze u Zagrebu, Zadru, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Sisku, Rijeci, Puli, Osijeku, Karlovcu i u Zaboku, rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Još jedan je novi slučaj zaraze doktora u bolnicama, sada ih je ukupno devet.

Voditelj Štaba Davor Božinović najavio je da od ponoći stupaju na snagu strože mjere socijalnog distanciranja radi sprječavanja širenja zaraze, javlja Hina.

Od četvrtka u 0:01, na snagu stupa čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije.

“Osnovno je u ovoj epidemiji da se svako pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja, u zatvorenom prostoru dva metra, na otvorenom jedan metar udaljenosti među osobama”, rekao je Božinović.

U pripremi je odluka kojom se u Hrvatskoj otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, primjerice muzeji, kazališta, kina… Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane te rada narodnih kuhinja.

Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim prodaje prehrambenih i higijenskih artikala, apoteka, benzinskih pumpi, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala…

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama EU-a povratak u matične države. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.