Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dominic Thiem

Austrijanac odbio Đokovićev prijedlog: “Ne vidim zašto bih im davao novac”

djokovic-thiem

“Mnogi od njih su prilično neprofesionalni. Ne vidim zašto bih im trebao dati novac”

Šef Vijeća tenisera ATP-a, Novak Đoković, zajedno s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom, pokrenuo je plan pomoći teniserima nižeg ranga koji su posebno pogođeni pauzom zbog pandemije koronavirusa. Cilj Đokovićeve kampanje je prikupiti barem 4,5 miliona eura za fond pomoći najugroženijim teniserima.

Tenis je svakako unosan sport za najbolje rangirane igrače. Međutim, igrači u nižim ešalonima ovise o sedmičnim zaradama za život. Ti se teniseri često bore da sastave kraj s krajem.

“Pričao sam s prijateljima i oni su mi rekli da će u iduća dva, tri, četiri mjeseca biti upitno kako će platiti stanarinu i dugove. Ako priznamo da ne možemo pomoći igraču na 150. mjestu na svijetu, onda dolazimo do ovakvih problema. Sigurno je da postoji nešto što nije u redu s ovim sportom ili samim sustavom”, danas je poručio američki teniser Noah Rubin.

Đokovićeva ideja našla na plodno tlo, gotovo svi najbolji teniseri su odlučili pomoći. Ipak, ne i svi. Treći teniser svijeta Dominic Thiem danas je svojom izjavom kako odbija dati svoj novac izazvao puno polemika.

“Niko od nižerangiranih igrača ne mora se boriti za svoj život. Vidio sam igrače na ITF-Touru kako se ponašaju, niko od njih nije posvećen sportu 100 posto. Mnogi od njih su prilično neprofesionalni. Ne vidim zašto bih im trebao dati novac “, rekao je Thiem u intervjuu za Krone Sport pa je nastavio:

”Radije bih pomogao ljudima i institucijama kojima je to zaista potrebno. Na svijetu ne postoji profesija u kojoj su vam zagarantirani uspjeh i visoki prihodi na početku karijere. Niko od najboljih igrača ništa nije uzeo zdravo za gotovo. Svi smo se morali boriti da bi nešto postigli”, dodao je.