Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bartomeu: FIBA je pretjerala, savezi su nevine žrtve

jordi bertomeu

Predsjednik Eurolige Jordi Bertomeu kaže da je FIBA pretjerano reagovala kada je suspendovala 14 reprezentacija sa Evropskog prvenstva 2017.

FIBA je suspendovala 14 reprezentacija sa Eurobasketa 2017. godina, a te sankcije želi da primijeni i na Olimpijske igre.

“Pitam se kako će FIBA, koja toliko insistira na zaslugama, da se pojavi pred Španijom i Litvanijom, koje su na terenu zaslužile plasman, i da im kaže da ne idu u Riju“, kaže Bertomeu u intervjuu za Corriere dela Serra.

Spominje se da će Italija i Srbija izgubiti mogućnost da organizuju kvalifikacije za OI.

“Naravno, Bauman (generalni sekretar FIBA) poslao je već pismo Njemačkoj i Finskoj da se raspita mogu li one da organizuju. Organizovati taj turnir za četiri dana? Kakav bi kredibilitet onda imali? Da sam ja Gianni Petrucci (predsjednik KS Italije), rekao bih da je turnir u Torinu nedodirljiv, projekat je prezentovan, ugovor potpisan. Oduzmeš mi to? Idemo na sud“, kaže Bertomeu.

Na konstataciju novinara da nije toliko jednostavna i da Košarkaški savez Italije mora da poštuje pravila FIBA, Bertomeu je rekao:

“Ali niko nije iznad pravila, pa ni FIBA. Ako su u krivu, onda će ih sud natjerati da to shvate“, rekao je prvi čovjek Eurolige i dodao je da je siguran da će sudovi presuditi presuditi protiv FIBA.

“Nije na meni da govorim šta KS Italije treba da uradi i žao mi je što su nacionalni savezi ispali nevine žrtve u sukobu u kojem ne učestvuju“.

Bertomeu je kazao da je Euroliga dva puta pisala FIBA i predlagala zajednički sastanak, ali da nisu dobili odgovor.

“Na ovaj ili onaj način, ali pobijedit ćemo“, zaključio je Bertomeu.