Bašić osvojio ATP turnir u Sofiji i ostvario ranking karijere (VIDEO)

mirza basic sofia

Bh. teniser Mirza Bašić osvojio je turnir u Sofiji iz serije ATP 250 nakon što je u finalu pobijedio Marisa Copila sa 2:1 (7:6; 6:7; 6:4) poslije velike borbe i dramatičnog meča koji je trajao 2 sata i 25 minuta.

Bašić je već u trećem gameu prvog seta napravio brejk, u desetom gameu je servirao za set međutim Rumun je napravio ribrejk pa je prvi set odlučen u tie-breaku koji je pripao našem teniseru sa 8:6.

U prvom gameu drugog seta Copila pravi brejk, u narednim gameovima oba tenisera su čvrsto držala svoje servis do 10. gamea. Rumunski teniser je servirao za izjednačenje, ali je Bašić napravio break te izjednačio na 5:5 te se ponovo ušlo i tie-break koji je ovaj put pripao Copilu sa 7:4 i izjednačenje u setovima na 1:1.

U odlučujučem setu obojica tenisera su uspješno čuvala svoj servis sve do devetog gamea kada Bašić pravi break za vodstvo od 5:4, u narednom gameu naš teniser je uspješno odservirao za 6:4 i konačnih 2:1 u setovima.

Osim što je osvojio svoj prvi ATP turnir u karijeri Bašić će od naredne sedmice biti i među najboljih 100 tenisera svijeta. Rođeni Sarajlija će od ponedjeljka zauzimati 76. mjesto na ATP listi.

http://www.dailymotion.com/video/x6elejz