Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez iznenađenja drugog dana Australian Opena

djokovic

Drugi dan teniskog Grand Slam Australian Open turnira u Melbournu proteko je bez iznenađenja, a nastup u daljem takmičenju su osigurali svi nosoci, od drugog do desetog mjesta u obje konkurencije, uz samo dva izgubljena seta.

Kod djevojaka nastup u 2. kolu su osigurale Serena Williams (2.), Karolina Pliškova (5.), Dominika Cibulkova (6.) i Johanna Konta (9.), a kod muškaraca Novak Đoković (2.), Miloš Raonić (3.), Gael Monfils (6.), Dominic Thiem (8) i Rafael Nadal (9).

Najteži zadatak od nosilaca koji su danas nastpili imao je Novak Đoković, šestostruki pobjednik turnira Melbournu i branilac zadnja dva naslova, koji je pobijedio Španca Fernanda Verdasca sa 6:1, 7:6, 6:2.

Meč dana odigrali su 211 cm visoki Hrvat Ivo Karlović i Argentinac Horracio Zeballos. U meču koji je trajao pet sati i 14 munuta Zaballos je osvojio prva dva seta, a Karlović naredna dva. U petom setu meč je završen rezultatom 22:20 za Hrvata, koji je ukupno odservirao čak 75 asova.

Karlović i Zeballos su u ovom meču oborili nekoliko rekorda Australian Opena. Njihova 84 gema novi je rekord prvog Gand Slama sezone, dosadašnji rekord postavljen je u četvrtfinalu 2003. u meču Amerikanca Andyja Roddicka i Marokanca Younesa El Aynaouija.

Amerikanka Serena Williams je sa 6:4, 6:3 eliminirala mladu Švicarkinju Belindu Bencic. Mlađa sestra Williams u Melbourneu ima za cilj da osvoji turnir i tako zabilježi 23. pobjedu na Grand Slam turnirima čime bi na vječnoj listi prestigla Njemicu Steffi Graf. Tridesepetogodišnja Amerikanka nakon povrede na US Openu nije igrala, a na teren se vratila ove godine u Aucklandu gdje je brzo eliminirana.