Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u odličnoj formi

Bh. biciklistkinja Lejla Tanović pobijedila na UCI C1 trci u Češkoj

lejla tanovic 5 (1)

Tanović se trenutno nalazi u odličnoj formi, tako da je dan nakon trke u Češkoj nastupila na trci Premijer lige BiH na kojoj je također osvojila prvo mjesto. Bh. takmičarka trenutno zauzima 23. mjesto na svjetskoj rang listi, a nakon bodova iz Češke očekuje je dodatni napredak

Četverostruka balkanska prvakinja i najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović osvojila je UCI C1 trku u Češkoj. Na stazi dugoj 85 kilometara sa 2.500 metara visinskog uspona Tanović je odnijela pobjedu sa prednošću većom od 11 minuta ispred drugoplasirane Flašarove Nikol iz Češke, dok je treće mjesto zauzela Uibokand Janela iz Estonije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tanović se trenutno nalazi u odličnoj formi, tako da je dan nakon trke u Češkoj nastupila na trci Premijer lige BiH na kojoj je također osvojila prvo mjesto. Bh. takmičarka trenutno zauzima 23. mjesto na svjetskoj rang listi, a nakon bodova iz Češke očekuje je dodatni napredak.

“Uslovi u Češkoj su bili iznimno zahtjevni, staza je bilo blatnjava sa tehničkim usponima i spustevima. Međutim, osjećala sam se veoma dobro tako da na početku trke nisam odmjeravala snage sa suparnicama nego sam od starta nametnula svoj tempo i preuzela vodstvo. Na trci Premijer lige BiH sam upisala drugu pobjedu u dva dana i trenutno osjećam mali umor izazvan gustim rasporedom takmičenja sa puno putovanja“, rekla je Tanović.

Naredno takmičenje na kojoj je planiran nastup bh. reprezentativke je UCI HC kategorije u Italiji, a riječ je o jednoj od najtežih trka u Evropi.

“Tanović trenutno zauzima 23. mjesto na svjetskoj rang listi, a veoma brzo očekujemo povratak u najboljih deset na svijetu. Nažalost zbog alergije smo propustili nekoliko trka na početku sezone, međutim uspjeli smo trening i formu održati na izuzetno visokom nivou. Osim na trci Evropskog prvenstva Tanović je to pokazala i sjajnom vožnjom u Češkoj. Nakon kratkog predaha očekuju nas posebne pripreme za jednu od najtežih trka u Lejlinoj karijeri, a to je nastup na Sudtirol Dolomiti trci najjače UCI HC kategorije. Staza je u duga 123 kilometra sa 3.400 metara visinskog uspona“, kazao je Amar Njemčević, trener Tanović.

Nakon trke u Italiji bh. bicklistkinju očekuje nastup na Balkanskom prvenstvu, na kojem je jedna od glavnih favoritkinja da odbrani titulu. Tanović je do sada četiri puta zaredom osvajala Balkansko prvenstvo, a sigurno je da će joj poseban motiv biti osvajanje pete uzastopne titule pred domaćom publikom.

Naime, ovogodišnje izdanje Balkanskog prvenstva će se održati u Bihaću u organizaciji Biciklističkog saveza BiH i Biciklističkog kluba Daj krug.